پایان رابطه نکاح به شکلی دیگر....
وقتی از پایان رابطه نکاح صحبت می کنیم، اولین چیزی که به ذهن خطور می کند بحث طلاق می باشد. شایع ترین راه پایان عقد نکاح طلاق می باشد ما در موارد استثنائی، « فسخ » راهکار مناسبی است تا به ازدواجی که قابلیت ادامه ندارد پایان دهیم.
پایان استثنائی یک عقد خاص....
1. تخلف از شرط صفت
تخلف از شروط صفت باعث ایجاد حق فسخ میشود. شرط صفت، صفت خاصی است که در طرف مقابل شرط شده اما پس از عقد مشخض شده که او آن وصف را ندارد. این صفت باید نفع مشروع و عقلانی داشته و موجب ترغیب فرد شده باشد و او با اتکا با آن با طرف مقابل ازدواج کرده باشد.
تخلف از شرط صفت با تدلیس تفاوت دارد. در تدلیس هدف فریب است اما در تخلف از شرط صفت قصد فریب وجود ندارد و طرف مقابل واقعا خود را واجد آن صفت میداند اما پس از عقد متوجه میشود که آن صفت خاص را ندارد.
2. عیوب مرد که به زن حق فسخ نکاح را می دهد
عیوب مختص مرد در قانون مدنی در ماده ۱۱۲۲ ذکر شده است و اگر این عیوب مرد را از عمل زناشویی ناتوان کند، زن اجازه فسخ خواهد داشت. این عیوب به شرح زیر است:
- عنن: ناتوانی مرد در نعوظ
- خصاء :عارضه مربوط به اخته شدن مرد
- مقطوع بودن آلت تناسلی مرد
3. عیوب زن که به مرد حق فسخ نکاح را می دهد
این عیوب در ماده ۱۱۲۳ قانون مدنی ذکر شده است. اگر در زمان عقد این عیوب وجود داشته و مرد بیخبر بوده، او میتواند نکاح را فسخ کند. لازم به ذکر است که اگر این عیوب با عمل جراحی یا هرنوع درمان قابل رفع باشد، حق فسخ برای مرد ایجاد نمیکند. این عیوب به شرح زیر است:
- جذام
- قرن : وجود استخوانی در فرج که مانع جماع باشد.
- برص : یک نوع بیماری پوستی
- افضاء : یکی شدن مجرای بول و حیض
- نابینایی دو چشم
- زمینگیری
برای مشاوره و راهنمایی با وکلای متخصص سودا اندیشان ستاره در ارتباط باشید.
قواعد فسخ نکاح
- بعد از فسخ نکاح، زوجه باید همانند طلاق عده نگه دارد.
- حق فسخ قابل اسقاط است و فرد میتواند از حق خود صرف نظر نکند.
- حق فسخ نکاج به وراث منتقل نمیشود.
- خیار فسخ فوری است و اگر فورا بعد از اطلاع از آن استفاده نشود این اختیار از بین میرود. مدت زمان مذکور بر طبق عرف تعیین میشود.
- فسخ عقد نکاح به رضایت طرف مقابل نیاز ندارد و یکطرفه قابل اجرا است.
- فرد صاحب حق فسخ باید بالغ، عاقل و رشید باشد.
- اجرای فسخ به تشریفات نیاز ندارد اما باید در دفاتر ازدواج و طلاق ثبت شود.
- مهریه در فسخ نکاح به نزدیکی زوجین وابسته است.
- فسخ نکاح به علت جنون در حالتی امکانپذیر است که یکی از طرفین از جنون دیگری در هنگام ازدواج اطلاع نداشته باشد و اگر مطلع بوده باشد امکان فسخ نخواهد داشت.
- زن در صورتیکه مرد پس از ازدواج دچار جنون شود حق فسخ خواهد داشت اما اگر زوجه بعد از نکاح دچار جنون شود مرد حق فسخ نکاح را نخواهد داشت.