مالیات چیست؟
مالیات یک هزینه مالی اجباری یا نوعی خراج است که توسط یک سازمان دولتی به منظور تأمین هزینههای مختلف عمومی یا هزینههای دولت، به مالیات دهنده (یک شخص حقیقی یا شخص حقوقی) تحمیل میشود. دولت از راههای مختلفی کسب درآمد می کند که یکی از مهمترین آنها ، دریافت مالیات می باشد. سیستم مالیاتی هر کشور از مهمترین دستگاه ها و کاربردی ترین سازمان های کشور است. در کشور ما نیز ، سیستم مالیاتی درآمدهای زیادی را از اشخاص حقیقی و حقوقی دریافت می نماید و با کسانی که بدهی مالیاتی دارند ، برخورد می کند. در این نوشتار ، قصد داریم تا انواع مالیات و نحوه استعلام بدهی مالیاتی را بررسی نماییم.
برای استعلام بدهی مالیاتی ، با مشاورین سودا اندیشان ستاره در ارتباط باشید.
سایت سازمان امور مالیاتی کشور
سازمان امور مالیاتی کشور ، مانند بسیاری از سازمان ها ، سیستم الکترونیکی و سامانه ای را برای بهبود خدمات خود ، راه اندازی نموده است. در سایت سازمان امور مالیاتی کشور ، دسترسی های مختلفی وجود دارد که به ارائه خدمات بهتر کمک می کند. مواردی همچون : تعداد پرونده های مالیاتی ، استعلام ممنوع الخروجی مالیاتی ، استعلام بدهی مالیاتی ، تعداد پایانه های فروش و ....
برای استفاده از بخش های مختلف میز خدمت الکترونیکی سازمان امور مالیاتی کشور ، باید در این درگاه ثبت نام کنید. برای تشکیل پرونده مالیاتی ، باید اطلاعات هویتی و شغلی خود را به درستی وارد نمائید و در انتها ، کد رهگیری دریافت نمائید. سپس می توانید با ورود به درگاه ملی خدمات الکترونیکی سازمان امور مالیاتی ، از خدمات متنوع آن استفاده نمایید و پایانه های فروش و پرونده های مالیاتی را سر و سامان دهید.
انواع مالیات
با توجه به نحوه دریافت و جمع آوری اموال از سوی مردم ، مالیات ها نیز انواع مختلف دارد. در اینجا چند مورد از متداول ترین مالیات های دریافتی از سوی سازمان امور مالیاتی را مورد بررسی قرار می دهیم.
مالیات بر درآمد : از مهمترین پرونده های مالیاتی ، بحث مالیات بر درآمد است. این نوع مالیات بر محل درآمد شخص تاثیر می گذارد و با توجه به درآمد ، مالیات وضع می شود.
مالیات بر ارث : مالیات بر ارث ، مالیات بر املاک و مستغلات، مالیات بر مرگ یا عوارض نامی است که به مالیاتهای مختلفی داده میشود که در نتیجه فوت یک فرد ایجاد میشود.
مالیات ارزش افزوده : مالیات بر ارزش افزوده (مالیات بر ارزش افزوده)، که همچنین با عنوان مالیات بر کالاها و خدمات ، مالیات بر کسب و کار واحد یا مالیات بر گردش مالی در برخی کشورها نیز شناخته میشود ، معادل مالیات فروش را برای هر عملیاتی که ایجاد ارزش میکند، اعمال میکند. به عنوان مثال، ورق فولادی توسط یک سازنده ماشین وارد میشود. آن تولیدکننده مالیات بر ارزش افزوده را در قیمت خرید پرداخت میکند و این مبلغ را به دولت میپردازد. سپس سازنده فولاد را به ماشین تبدیل میکند و دستگاه را با قیمت بالاتر به توزیع کننده عمده فروشی میفروشد. تولیدکننده مالیات بر ارزش افزوده را با قیمت بالاتر جمع میکند اما فقط مبالغ مربوط به «ارزش افزوده» (هزینه ای بیش از قیمت فولاد ورق) را به دولت ارسال میکند.
مالیات بر نقل و انتقال : در نقل و انتقال ملک و در نقل و انتقال خودرو ، اینگونه مالیات متداول است و مالیات بر نقل و انتقال ، در این موارد محاسبه می گردد.
استعلام بدهی مالیاتی
قبل از به وجود آمدن سامانه درگاه خدمات الکترونیک مالیاتی کشور ، افراد برای اطلاع از وضعیت مالیاتی خویش و به خصوص بدهی مالیاتی ، باید حضوری به اداره مالیات محل تشکیل پرونده مالیاتی مراجعه می کردند. اما اکنون با در دست داشتن یک گوشی هوشمند و دسترسی به اینترنت ، می توانند در چند دقیقه ، پرونده مالیاتی خود را مشاهده کنند ، اظهارنامه مالیتی بدهند و استعلام بدهی مالیاتی بگیرند و ....
برای استعلام بدهی مالیاتی ، ابتدا وارد حساب کاربری خود در درگاه ملی خدمات الکترونیک سازمان مالیاتی می شویم. از منوی میز خدمت ، گزینه درخواست ها را می زنیم و در برگه جدید ، استعلام بدهی مالیاتی را درخواست می کنیم. ( مطابق تصاویر زیر )
استعلام ممنوع الخروجی مالیاتی
یکی از مواردی که شخص ممکن است به خاطر آن ممنوع الخروج شود ، بحث وجود بدهی مالیاتی می باشد. ابتدا باید استعلام بدهی مالیاتی را دریافت کنیم و سپس اگر بدهی مالیاتی داشتیم ، در بخش استعلام ممنوع الخروجی مالیاتی ، از ممنوع الخروجی مالیاتی خویش مطلع می شویم. البته هر میزان بدهی مالیاتی باعث ممنوع الخروجی افراد نمی شود و سازمان امور مالیاتی کشور ، مبلغی را به عنوان سقف بدهی مجاز تعیین می کند و مازاد بر آن ممنوع الخروجی شخص را درخواست می دهد. باید توجه داشت که بدهی مالیاتی که در حال پرداخت به شکل قسطی می باشد ، باعث ممنوع الخروجی نمی شود. پروسه ممنوع الخروجی مالیاتی هم بدین شکل است که سازمان امور مالیاتی برای دادستان کل کشور نامه ای می زند و اعمال ممنوع الخروجی مالیاتی شخصی که بدهی مالیاتی دارد را درخواست می کن.
مالیات بر نقل و انتقال خودرو ؛ میزان و نحوه ی پرداخت آن
هنگامی که خوردرویی خرید و فروش میشود ، فروشنده موظف است که مبلغ مالیات آن را بپردازد. مالیات یکی از روشهای درآمد دولت است. در گذشته فروشنده و خریدار بعد از انجام معامله و تعویض پلاک ، برای ثبت سند به دفترخانه مراجعه می کردند و در آنجا هزینه ی ثبت را پرداخت می کردند. اما در حال حاضر اول از همه مالیات نقل و انتقال خودرو باید پرداخت شود و امکان تعویض پلاک قبل از پردات مالیات نقل و انتقال وجود ندارد. افرادی که قبلاً مالیات نقل و انتقال را پرداخت نکرده اند در گروه بدهکاران مالیاتی بوده و امکان خروج از کشور را ندارند .در حال حاضر پرداخت مالیات از طریق وبسایت مالیاتی انجام می شود. از 6 فروردین 1401 به بعد ، با مراجعه به سایت تعویض پلاک یا امور مالیاتی ، امکان پرداخت مالیات و گرفتن نوبت تعویض پلاک وجود دارد. قبل از آن فروشنده به سایت http:/my.tax.gov.ir مراجعه میکرد و بعد از دریافت رسید پرداخت به سایت تعویض پلاک می رفت که در حال حاضر این مسیر پرداخت کوتاه تر شده است.
ماده 30 قانون مالیات بر ارزش افزوده
ماده 30 قانون مالیات بر ارزش افزوده در خرداد 1400تصویب شد و از تاریخ 1400/10/13پلیس راهنمایی رانندگی موظف به گرفتن مالیات در هنگام نقل و انتقال شد.
چند بند از ماده ی فوق را بطور خلاصه در ذیل بیان می کنیم:
- تمام خودروها و موتور سیکلت ها به جز خودرو های راهسازی ، کارگاهی ، کشاورزی و شناورها مشمول مالیات نقل و انتقال هستند.
- مالیات خودروهای تولید داخل 1 درصد ، خودروهای وارداتی 2 درصد است. این درصد های تعیین شده به ماخذ مذکور در تبصره ی ماده 28 این قانون برای سال تولید است.
- مالیات خودروهای صفر کیلومتر بر عهده ی کارخانه ی سازنده ، مونتاژکننده ، یا شرکت وارد کننده است. خریدار درصورتی که خودروی صفر کیلومتر را بخواهد بفروشد باید مالیات را جداگانه بپردازد.
- خودروها و موتور سیکلت های با پلاک نظامی در مناطق ازاد تجاری ، صنعتی ، مشمول مالیات نقل و انتقال خودرو نمی شوند.
چگونگی محاسبه ی مالیات نقل و انتقال خودرو
نرخ مالیات نقل و انتقال خودرو برای همه یکسان نیست.بلکه به نوع خودرو ، مدل آن و اینکه نولید داخل است یا خیر بستگی داردخودرو های صفر کیلومتر مالیات بیشتری نسبت به خودروهای کار کرده دارند.مالیات فروش خودروی صفر پس از دریافت از کارخانه از بقیه بیشتر است. از تاریخ 1401/01/07لازم نیست فروشنده و خریدار به درگاه مراجعه کنند. فقط فروشنده با مراجعه به در گاه مالیات میتواند آن را پرداخت کرده و رسید پرداخت را به خریدار تحویل دهد.
پرسش های شما ؛ پاسخ های ما
آیا برای پرداخت مالیات نقل و انتقال نیاز به مراجعه ی حضوری داریم؟
خیر،برای پرداخت مالیات نقل و انتقال خودرو نیاز به مراجعه حضوری نبوده و برای پرداخت به سایت مالیات مراجعه نمایید.
آیا پرداخت مالیات به عهده ی خریدار است؟
خیر، این وظیفه ی فروشنده میباشد و این بدهی مالیاتی فقط برای فروشندهه در سایت نمایش داده میشود.
آیا بدون پرداخت این مالیات امکان اخذ نوبت برای تعویض پلاک وجود دارد؟
خیر،زمانی که برای دریافت نوبت به سایت تعویض پلاک مراجعه میکینیم برای تایید نهایی دریافت نوبت باید آن بدهی پرداخت شود که از همانجا به سایت مالیات ارجاع داده میشویم.