نکات تنظیم قرارداد فروش ملک
کمتر کسی در جامعه وجود دارد که از اهمیت قرارداد فروش ملک یا قرارداد اجاره ملک ، بی خبر باشد. ملک همیشه یکی از دارایی های مهم افراد شناخته می شود که نوسانات اقتصادی آن در سال های اخیر بسیاری از مردم را دچار مشکل کرده است. نحوه نوشتن قرارداد فروش ملک باید به قدری دقیق باشد که در آن تمام جوانب رعایت شده باشد. در تنظیم قرارداد خرید و فروش ملک باید به اوضاع اقتصادی جامعه توجه ویژه نمود و قرارداد را طوری تنظیم نمود که ضرر و زیان مالی غیرقابل جبران به بار نیاید ، چون در آن صورت ممکن است شخص اصلی ترین دارایی مالی خویش را از دست بدهد. همچنین نباید نسبت به شروط مالی و زمان انجام تعهدات توسط طرفین قرارداد ، غافل بود و باید حقوق قراردادها و اصول آن را رعایت کرد. در این مقاله نحوه تنظیم قرارداد خرید و فروش ملک و نکات مهم در تنظیم اینگونه قراردادها را بیان خواهیم کرد و به طور قطع ، در انتهای این نوشتار زاویه دید بهتری نسبت به قرارداد خواهید داشت.
برای اطلاعات بیشتر درباره نحوه تنظیم قرارداد فروش ملک ، با سودا اندیشان ستاره در ارتباط باشید.
نحوه خرید مطمئن خانه و آپارتمان
فواید تنظیم قرارداد فروش ملک
پیشگیری از هرگونه اختلاف احتمالی و دعوا در آینده
رفع سوءتفاهمات بین طرفین
به حداقل رسیدن ضرر و زیانهای احتمالی
ریز توافقات درج می شود و در صورت نیاز امکان رجوع به آنها به راحتی امکان پذیر است.
از طرح دعوا در دادگاه ها و صرف وقت و هزینه های مازادی همچون حق الوکاله و مشاوره وکیل جلوگیری می شود.
نکات مهم در نوشتن قرارداد فروش ملک
هر قرارداد از مواد مختلف ، بندها و تبصره های جانبی که مورد توافق طرفین قرارداد می باشد ، شکل می گیرد. قرارداد خرید و فروش ملک یا به تعبیر حقوقی ، مبایعه نامه در ماده 338 قانون مدنی اینچنین تعبیر شده است : بیع عبارت است از تملیک عین به عوض معلوم. یک نفر صاحب مبیع ( مال منقول یا غیر منقول ) و شخص دیگر نیز مالک عوض ( منقول یا غیر منقول ) ، با هم قراردادی تنظیم می کنند و مالکیت اموال مورد توافق را به یکدیگر منتقل می کنند.
در ابتدا ، این نقل و انتقال بسیار ساده به نظر می آید اما مشکل از آنجا شروع می شود که یکی از طرفین قرارداد یا هر دو طرف قرارداد خرید و فروش ملک ، به تعهدات خویش عمل نمی کند و باعث ایجاد تردید در اصل قرارداد یا برخی از مفاد آن می شود. هر قرارداد دارای ارکان تقریباً مشخصی می باشد که در زیر به اختصار به توضیح آنها می پردازیم.
- عنوان قرارداد : عناوین قراردادی ممکن است آنچه که در قانون نگاشته شده باشد و یا آنچه که دو طرف بر سر آن توافق کرده اند. مثلاً ممکن است در عنوان نوشته شده باشد ؛ مبایعه نامه و یا قرارداد خرید و فروش ملک. باید توجه داشت که در قرارداد آنچه که از اهمیت ویژه ای برخوردار است ، قصد طرفین عقد می باشد. به نظر نگارنده ، حتی اگر در عنوان قرارداد کلمه اجاره نامه نیز نوشته شود اما متتن قرارداد و قصد طرفین ، خرید و فروش ملک باشد ؛ آن قرارداد مبایعه نامه است و نه اجاره نامه.
- مشخصات طرفین قرارداد : معمولاً نوشتن نام و نام خانوادگی خریدار و فروشنده و همچنین کد ملی و شماره تماس اطراف قرارداد همیشه در قراردادها رعایت می شود. اما باید کاملاً دقت شود که طرف قرارداد ، اهلیت استیفا داشته باشد. به زبان ساده تر ، شخصی که می خواهد ملک را بفروشد باید صاحب ملک باشد و یا از صاحب آن نمایندگی و اجازه داشته باشد. در حین تنظیم قرارداد باید به این نکته توجه ویژه ای داشت و تمام مدارک را مورد بررسی قرار داد تا مشخص شود که فرد ، واقعاً طرف قرارداد قرار می گیرد یا خیر.
- موضوع مورد معامله : یک قطعه زمین ، یک باغ محصور ، یک ملک ورثه ای ، یک باب آپارتمان و هر چیزی که مالیت داشته باشد و بتوان برایش ارزش اقتصادی قائل شد ، می تواند موضوع معامله واقع گردد. باید تمام اسناد مربوط به مورد معامله مورد بررسی قرار گیرد و در تنظیم قرارداد ، به صورت کامل معین گردد و ابهامی نداشته باشد. یکی از مواردی که ممکن است باعث بطلان قرارداد گردد ، ابهام در مورد معامله است ، پس باید در تنظیم قرارداد خرید و فروش ملک ، به این نکته اهمیت ویژه ای داد.
- قیمت مورد معامله : تعیین این مورد در قرارداد هم مانند موضوع معامله ، خیلی مهم و ضروری است و نباید مبهم باشد. عدم تعیین دقیق مبلغ در قرارداد باعث ابهام و به اصطلاح حقوقی ، باعث غرر می شود و این دلیلی برای بطلان قرارداد می شود. مخصوصاً در تنظیم قرارداد خرید و فروش ملک ، باید به این مسئله اهمیت ویژه ای داد ؛ چرا که نوسان ملک در سالیان اخیر بسیار زیاد بوده و اشتباه در قراردادهایی که موضوع آنها ملک است آسیب مالی جدی به وجود می آورد.
- شروط ، تعهدات و تضمینات طرفین : توافقات نهایی و از بین رفتن تمام اختلافات باید در قسمت شروط ، تمامی موارد مربوط به خسارت ها و میزان آنها ، اختیارات و فسخ ، زمان ها ، ضمانت اجراها ، حق داوری ، تعهدات و تمام فرضیات و حالت ها پیش بینی شود. شروط قرارداد باید مورد تایید دو طرف باشد و تعهداتی را برای طرفین بوجود آورد.
نحوه تنظیم قولنامه دستی خانه
قولنامه نوشته ای است که قبل از تصمیم گیری قطعی دو طرف برای تنظیم قرارداد خرید و فروش ، منعقد می شود و به نوعی وعده بیع محسوب می شود. گاهی افراد قصد خرید یا فروش مالی را دارند، ولی مقدمات آن فراهم نیست، مثلاً خریدار پول کافی ندارد و یا فروشنده باید نسبت به مفاصا (تصفیه) حساب های شهرداری و دارائی و غیره اقدام نماید در این حالت طرفین، قراردادی عادی تنظیم می نمایند و در آن متعهد می شوند در زمان و مکان مشخصی (دفتر اسناد رسمی) حضور یابند و با شرایط تعیین شده در قرارداد معامله را واقع سازند. به این قرارداد تنظیم شده قولنامه می گویند.
در مورد مبایعه نامه به محض اینکه قرارداد منعقد شد، لازم است وجهی را به فروشنده پرداخت کنید و فروشنده در ازای دریافت وجه، باید سند مبایعه نامه را به شما ارائه کند. اما در مورد قولنامه نباید به محض تنظیم قرارداد، وجه را به فروشنده پرداخت کنید بلکه شما با این تعهد نامه در واقع از فروشنده قول خواهید گرفت که تا آماده کردن وجه اولیه، مال را به کس دیگری نفروشد.
در نحوه تنظیم قولنامه دستی خانه یا هر مال دیگری باید تمام نکات مانند یک قرارداد کامل رعایت گردد ؛ چرا که قدرت اجرایی دارد و می توان روی آن مانور داد.
الزام به تنظیم سند رسمی و مطالبه خسارت
اشتباهات رایج در قرارداد فروش ملک
این امر که هیچ اشتباهی در قرارداد رخ ندهد ، مسئله ای بعید است و هر چقدر هم در تنظیم قرارداد فروش ملک دقت به خرج داده شود ، باز هم در برخی مواد و بندها ممکن است مشکل ایجاد شود. هر کدام از طرفین قرارداد تمام تلاش خود را خواهد کرد تا منافع خود را تامین نماید و بیشترین تضمینات را برای انجام تعهد توسط طرف مقابل اخذ کند. خریدار می خواهد سریع تر ملک را صاحب شود و به ارزان ترین قیمت خریداری کند. فروشنده نیز می خواهد ملک را گران بفروشد و سود بیشتری دریافت کند.
در قرارداد باید تلاش شود تمام خواسته ها مکتوب گردد و اصلاً به گفتگوهای شفاهی اکتفا نشود ؛ حتی کوچکترین مسائل باید یادداشت شود.