خیار رویت و تخلف وصف

 

خیار رؤیت

 

خیار رؤیت و تخلف از وصف از انواع خیارات مذکور در قانون مدنی می باشد. در ماده ی 410 قانون مدنی می خوانیم :« هر گاه کسی مالی را ندیده و آن را فقط وصف به خرد ، بعد از دیدن اگر دارای اوصافی که ذکر شده نباشد ، مختار می شود که بیع را وسخ کند یا به همان نحو که هست قبول نماید».

 

شرایط خیار رویت

  1. خریدار نباید مورد معامله را دیده باشد ، چون  اگر دیده باشد و تردیدی در اوصاف مورد نظر احصاص کند می تواند آنها را  در عقد شرط کند .
  2. باید آن جنس را به وصف بخرد . آوردن اوصاف مبیع برای رفع ابهام از آن ضروری است و در این باره ماده ی 342 قانون مدنی بیان می کند : مقدار و جنس و وصف مبیع باید معلوم باشد . معلوم شدن کالای قایب با ذکر اوصاف آن میسر است .
  3. اوصاف ذکر شده بعد از دیدن کالا نباید در آن وجود داشته باشد .
  4. مورد معامله باید عین معین یا کلی در معین باشد ؛ باید توجه داشت که نصبت به مال کلی ، خیار رویت به وجود نمی آید .

 

اینستاگرام

 

معامله به اعتماد رویت سابق

ماده 413 قانون مدنی : « هرگاه یکی از متبایعین مالی را سابقاً دیده و به اعتماد رویت سابق معامله کند و بعد از رویت معلوم شود که مال مزبور اوصاف سابقه را ندارد اختیار فسخ خواهد داشت ». در متن قانون ، برای فروشنده نیز خیار فسخ پیش بینی شده است و این خیار منحصر به خریدار نیست. بنابراین اگر فروشنده با اعتماد به رؤیت سابق خویش ، اقدام به فروش مال خود کند ، می تواند بر مبنای خیار رویت و تخلف وصف ، معامله را فسخ کند.

 

خیار رویت و تخلف وصف منحصر به بیع است؟؟؟

مفاد تمام مواد مربوط به خیار رویت ناظر به فروش است و چون بیع شایع ترین قراردادها است ، محل غالب معاملات به وصف و ایجاد خیار رویت است ؛ چندانکه برخی نویسندگان آن را مخصوص بیع دانسته اند ؛ اما باید توجه داشت این خیار در تمام قراردادها راه دارد. برای مثال ، اگر شخصی وسیله ای را به وصف اجاره کند و پس از مشاهده آن را مطابق با آن اوصاف نیابد ، خیار فسخ دارد.

همچنین نباید چنین پنداشت که خیار رویت ویژه قراردادی است که طرف معامله در اثر مشاهده به واقع می رسد. در خرید و فروش دستگاه پخش صدا ، اوصاف اساسی از راه گوش تمیز داده می شود. به بیان دیگر ، آنچه اهمیت دارد ، آگاه شدن است ؛ حال چه از راه مشاهده با چشم و چه از راه شنیدن با گوش و یا حتی لمس کردن.

 

با وکلا و متخصصین قرارداد در ارتباط باشید >>>>>>>>>>>>> سودا اندیشان ستاره

 

تفاوت خیار رویت و خیار تخلف از شرط


هر فرضی که معامل به اعتبار رویت سابق قرارداد منعقد می نماید و پس از مشاهده در می یابد که موضوع معامله وصف مورد نظر را ندارد ، بحث خیار رویت و تخلف وصف به میان می آید. اما خیار شرط باید در دامنه تراضی قرار گیرد و دو طرف به آن ملتزم شوند.

 

خیار رویت و تفاوت با خیار عیب

مهمترین تفاوت و اثر خیار رویت با خیار عیب ، در گرفتن ارش است.

اگر طرف معامله ، مورد معامله را فاقد اوصاف ذکر شده بیابد ، برای رفع ضرر از خود ، خیار فسخ دارد ولی نمی تواند از بابت این کمبود ارش دریافت دارد. اما در خیار عیب ، زیان دیده دو اختیار دارد و می تواند یا عقد را فسخ کند یا آن را نگاه دارد و ارش بگیرد. باید دانست که نبود تمام اوصاف مورد معامله ، در نگاه عرف عیب محسوب نمی شود و گاه وصفی است که باعث برانگیخته شدن رغبت طرف معامله می گردد و نبودن آن عیب به شمار نمی رود. البته این تصور هم صحیح است ، که ممکن است در یک عقد ، هم خیار رویت باشد و هم خیار عیب.

 

خیار رؤیت و تخلف از وصف

 

وصفی که باعث خیار می شود؟؟؟

 

وصفی که فقدان آن باعث ایجاد خیار می شود ، بید در زمره اوصاف فرعی یا عرضی باشد ؛ اوصافی که در ایجاد رغبت و برانگیختن طرف به معامله کردن مؤثر است ، ولی به ماهیت موضوع ارتباط ندارد و موجب دوگانگی عرفی میان آنچه موضوع قصد قرار گرفته است نمی شود.

باید توجه داشت ، هرگاه وصفی که خریدار یا فروشنده درباره آن به اشتباه افتاده است ، وصف اساسی یا جوهری یا ذاتی باشد ، مغایرت این وصف با واقعیت ، بطلان عقد را سبب می شود.

به طور مثال ، اگر قالیچه ای با وصف بافت کاشان و 60 رج مورد معامله قرار گیرد و بعد از معامله مشخص شود که بافت کرمان است و 50 رج ، باعث ایجاد خیار رویت و تخلف وصف می گردد. اما اگر تابلویی با وصف جنسی از طلا فروخته شود و سپس کاشف به عمل بیاید که از جنس آلومینیوم بوده است ، بی گمان معامله از پایه و اساس باطل است.

 

بدانید و آگاه باشید : خیارات مختص بیع و احکام آنها

 

مورد معامله باید عین معین باشد

در بیع کلی خیار رویت نیست و بایع باید جنسی بدهد که مطابق با اوصاف مقرره بین طرفین باشد. بنابراین اگر شخصی یک خودروی صفر کیلومتر از کارخانه خریداری نماید و بعد از تحویل متوجه بشود که اوصاف ذکر شده در قرارداد را ندارد ، می تواند خودرو را تحویل داده و الزام کارخانه را به دادن خودروی موصوف بخواهد.

تفاوت در این است که ، در عین معین ، موضوع تراضی تنها کالای خاص و قابل اشاره است. پس اگر آن کالا فاقد وصف معهود باشد ، دیگر نمی توان با تبدیل و جانشین کردن کالای دیگر نقص را جبران کرد. در نتیجه ، خریدار یا  باید قرارداد را فسخ کند یا آن را چنانکه واقع شده است بپذیرد.

اما در عین کلی ، قرارداد مقید و وابسته به کالای معین نیست ؛ میدانی بزرگ تر دارد و می تواند همه مصداق های کلی را فرا بگیرد.

رضا قدیمی گفت:
خیار رویت در معاملات منقول هم صورت می گیرد ؟
    سودا اندیشان ستاره گفت:
    سلام
    بله.. در تمام معاملات وجود دارد.
بیسیم گفت:
عالی
    سودا اندیشان ستاره گفت:
    ممنون از نظر شما

مطالب اخیر

موضوعات

مشاوره سریع تلفنی

چت مشاوره

رمز عبورتان را فراموش کرده‌اید؟

ثبت کلمه عبور خود را فراموش کرده‌اید؟ لطفا شماره همراه یا آدرس ایمیل خودتان را وارد کنید. شما به زودی یک ایمیل یا اس ام اس برای ایجاد کلمه عبور جدید، دریافت خواهید کرد.

بازگشت به بخش ورود

کد دریافتی را وارد نمایید.

بازگشت به بخش ورود

تغییر کلمه عبور

تغییر کلمه عبور

حساب کاربری من

سفارشات

مشاهده سفارش

سبد خرید