حضرت محمد صلی الله علیه و آله : طلاق ، منفورترین حلال خداوند است.
در قانون ایران و فقه امامیه ، طلاق حق مرد شمرده شده است و می تواند زن را طلاق بدهد. اما این بدین معنی نیست که زن نمی تواند طلاق بگیرد بلکه قانون برای زن نیز حقوقی در نظر گرفته است و طلاق را با وجود یک سری شرایط ، برای زن قابل اعمال دانسته است. طلاق به درخواست زن اگر از سوی دادگاه رد نشود ، شرایط خیلی سختی دارد. دادگاه ها در حکم طلاق به درخواست زن ، تلاش می کنند طرفین را راضی به بازگشت به زندگی مشترک کنند و از وقوع طلاق جلوگیری کنند. در حالت هایی هم که دادگاه حکم طلاق به درخواست زن می دهد ، اجرای حکم به وکالت از مرد می باشد.
در این نوشتار بررسی خواهیم کرد که اگر زن درخواست طلاق دهد و مرد راضی به طلاق نباشد ، چه اتفاقاتی خواهد افتاد.
اگر زن درخواست طلاق دهد و مرد راضی به طلاق نباشد
اصولاً زندگی مشترک نمی تواند بدون دلیل از بین برود و باید دلیلی قانع کننده وجود داشته باشد تا طلاق محقق گردد. البته یک استثنا وجود دارد و آن هم طلاق بدون دلیل از طرف مرد است و البته در این حالت مرد باید نصف اموال خود را به زن خود بدهد که البته کمتر طلاق با چنین شکلی اتفاق می افتد.
اگر زن درخواست طلاق دهد ، باید دلایل محکمی برای این تصمیم و درخواست داشته باشد. دلایل زیادی وجود دارد که زن نخواهد با یک مرد زندگی را ادامه دهد. مهمترین دلایل در سند ازدواج و شروط ضمن عقد آن آمده است. در آن قسمت دوازده شرط را معمولاً زوجین امضاء می کنند که با وقوع هر کدام از آنها ، زن وکالت در طلاق پیدا می کند.
اگر زن درخواست طلاق دهد و مرد راضی به طلاق نباشد ، با وجود حتی یکی از شروط ضمن عقد ازدواج ، حکم طلاق داده می شود. طلاق در این حالت ها اصلاً نیازی به رضایت مرد نیست و زن تنها باید وقوع یکی از شرایط را ثابت کند.
البته به غیر از شروط ضمن عقد ، اگر زن به هر طریقی وجود عسر و حرج را ثابت نماید ، می تواند بدون رضایت مرد طلاق بگیرد.
عسر و حرج ، اگر زن درخواست طلاق دهد
وجود عسر و حرج در زندگی مشترک یعنی مشقت و سختی به حدی باشد که تحمل مرد غیرممکن باشد و زندگی زن کنار مرد میسر نباشد. عسر و حرج حصری نیست و مثال های زیادی دارد و هر حالتی که باعث مشقت و سختی غیرقابل تحمل باشد را شامل می شود.
فرض کنید مردی با وجود اینکه از لحاظ مالی همسر خود را تامین می کند ؛ در طول سال بیش از سه ماه در منزل مشترک حاضر نمی شود. چنین حالتی می تواند مصداق عسر و حرج باشد. مثال دیگر برای وجود عسر و حرج حالتی است که مرد معتاد می باشد و باعث از بین رفتن حیثیت و آبروی زن می باشد. طبیعتاً زندگی کنار یک معتاد برای هیچ زنی خوشایند نیست و این شرایط اثبات عسر و حرج را آسان می سازد.
سریع ترین روش برای طلاق به درخواست زن
بهترین و سریع ترین روش برای طلاق به درخواست زن ، طلاق توافقی است. البته طلاق با اثبات عسر و عرج و اگر مرد راضی به طلاق نباشد هم به نتیجه خواهد رسید اما کمی زمان بر هست و پروسه دادگاه در این مورد زیاد است. اگر زن بتواند با مرد بر سر جدایی توافق کند ، طلاق در مدت زمان کمتری اتفاق خواهد افتاد. مرد نیز خواسته های خود را دارد و قطعاً به همین راحتی توافق نخواهد کرد. در این موارد ، زن باید با چشم پوشی از برخی از حقوق مالی خود و شاید حضانت فرزندان ، بتواند با مرد توافقاتی را حاصل کند.
در سالهای اخیر مهریه معمولاً تعداد زیادی سکه بوده است که بالا رفتن قیمت هر روزه سکه ، باعث شده تا اصلی ترین حق مالی زن ، مبلغ چشمگیری باشد. زن می تواند با بخشش کل مهریه یا بخشش مقدار قابل توجهی از آن ، مرد را راضی به توافق کند.
نفقه و اجرت المثل هم دیگر حقوق مالی زن می باشد که البته مبالغ زیادی نیستند اما ممکن است بخشش آنها باعث نرمش مرد گردد.
یکی از مهمترین مسائلی که می تواند باعث شود تا مرد راضی به طلاق باشد ، حضانت فرزندان است. البته وابستگی زن به فرزند و بالعکس ، باعث می شود که گذشتن از حق حضانت برای زن سخت باشد. اما اگر عسر و حرج فشار زندگی را به حداکثر رسانده باشد ، چه بسا گذشت از حق حضانت هم برای طلاق اتفاق بیفتد.