شرایط طلاق به درخواست زن

 

شرایط طلاق به درخواست زن

 

شرایط طلاق به درخواست زن نسبت به طلاق توسط مرد ، کمی با پیچیدگی روبرو می باشد و باید مسائلی را برای دادگاه احراز کند. از دیگر تفاوت های طلاق به درخواست زن و طلاق توسط مرد ، این است که معمولا وقتی زن درخواست طلاق می دهد ، طلاق به شکل بائن می باشد. اما در طلاق توسط مرد ، عموماً طلاق رجعی می باشد.

نکته ای که درشرایط طلاق به درخواست زن وجود دارد ، این است که در اکثر موارد ، زن باید وجود عسر و حرج را در زندگی مشترک ، ثابت کند. اثبات عسر و حرج این روزها در دادگاه های خانواده یکی از مسائل مهم و روزمره برای وکلا و موکلین زن شده است.

متاسفانه با افزایش نرخ طلاق در کشور ، زنان زیادی در صدد اثبات عسر و حرج هستند. چند سالی است که این کلید واژه ، به واژگان حقوقی ما اضافه شده است و در راهروهای دادگاه های خانواده ، کم نیستند زنانی که اثبات عسر و حرج را سهل می دانند.

 

 

تلگرام

 

 

البته وکلا و مشاورین حقوقی نیز ، تاثیر زیادی در ازدیاد پرونده های طلاق به درخواست زن داشته اند و بعضی اوقات با مشاوره غلط ، پرونده را از رسیدگی عادلانه خارج می کنند.

زنانی که از دست شوهرشان به ستوه آمده اند ، باید در دادگاه ، وجود عسر و حرج را ثابت کنند و دادگاه را قانع کنند که ادامه زندگی مشترک ، میسر نیست. موارد عسر و حرج را به اختصار در اینجا بیان خواهیم نمود.

 

بدانید   بدانید و آگاه باشید : نامزدی و آثار آن

 

  • ترک عمدی همسر

بند یک تبصره ماده 1130 قانون مدنی نخستین مصداق عسر و حرج را ترک زندگی خانوادگی توسط زوج حداقل به مدت شش ماه متوالی یا نه ماه متناوب در یک سال دانسته اند. البته وفق ماده 1029 قانون مدنی ، هرگاه شخصی چهار سال تمام غایب مفقودالاثر باشد ، زن او می تواند تقاضای طلاق کند. در این صورت ، با رعایت ماده 1023 حاکم او را طلاق می دهد.

ماده 1030 نیز درباره عده زن غایب مفقودالاثر وضع شده است و ظاهر چنین طلاقی را به دلیل امکان رجوع زن ، طلاق رجعی می داند. مدت عده نیز با توجه به اینکه ، شوهر فوت شده متصور می گردد ، چهار ماه و ده روز است.

  • اعتیاد به یکی از مواد مخدر یا مشروبات الکلی

مصداق دوم از مصادیق عسر و حرج وفق بند 2 تبصره ماده 1130 ، اعتیاد زوج به یکی از انواع مواد مخدر یا ابتلای وی به مشروبات الکلی است. البته این اعتیاد و ابتلا باید به شکلی باشد که به اساس زندگی خانوادگی خلل وارد آورد و امتناع یا عدم امکان الزام وی به ترک اعتیاد ثابت باشد.

همانطور که می بینید ، قانونگذار برای جلوگیری از گسیختگی رابطه زناشویی ، زوج را ملزم به ترک اعتیاد نزد پزشک نموده است. در صورتی که زوج به تعهد خود عمل ننماید و یا پس از ترک اعتیاد ، مجدداً به مصرف مواد روی بیاورد ، طلاق به درخواست زن ممکن می شود.

نکته منفی این بند این است که ملاک « خلل به زندگی خانوادگی » مشخص نشده است. آیا منظور خلل اقتصادی ، فرهنگی ، اخلاقی است یا صرفاً در روابط خاص جنسی تأثیر می گذارد. البته برای تشخیص اعتیاد ، پای کارشناس پزشکی قانونی به میان می آید ولی در تشخیص خلل ، به ملاک های عرفی باید مراجعه نمود.

 

اینستاگرام

 

  • محکومیت قطعی زوج به حبس پنج سال یا بیشتر

در این مورد ، هر محکومیت با هر منشأ که باشد ، درخواست طلاق به واسطه عسر و حرج را موجه می سازد. در این بند صحبت از محکومیت شده است ؛ یعنی حتی قبل از اجرای حکم نیز ، علت موجه برای طلاق وجود دارد.

محکومیت های ناشی از اعمال منافی عفت یا حیثیات خانوادگی ، معمولاً موجبی برای توجیه طلاق زوجه به وکالت از زوج خواهد بود.

  • ضرب و شتم غیرقابل تحمل

ضرب به معنای زدن و شَتم به معنای ناسزاگویی است و عنوان چهارم تبصره ماده 1130 را به خود اختصاص داده است.

ضرب و شتم باید در دید عرف با توجه به وضعیت زوجه ، قابل تحمل نباشد. متاسفانه امروزه ، اعمال خشونت و یا کتک زدن زن توسط شوهر حتی بر موارد عدم پرداخت نفقه پیشی گرفته و دعاوی زیادی را شکل داده است. در مقام تفسیر سوء رفتار شوهر ، قاضی هم باید ضوابط نوعی و هم ملاک های شخصی را مدنظر قرار دهد.

برای مثال ، زنی که در خانه پدری خود کوچکترین توهین و سبکی را ندیده است ، ممکن است فریادهای شوهر در منزل برایش عسر و حرج باشد. در مقابل ، همین امر برای دیگری که ساکن دشت بوده و کوچ نشین ، حرف عادی خود را با صدای بلند به دیگری تفهیم می کند ، واجد عنوان عسر و حرج نباشد.

  • ابتلاء به امراض واگیردار صَعبُ العَلاج

ابتلا به بیماری های واگیردار یا هر عارضه صعب العلاج روانی و جسمی می تواند زندگی مشترک را مختل نماید و کانون خانواده را با مشکل مواجه سازد. صعب العلاج بودن به تنهایی باعث عسر و حرج نیست ، باید در روابط خانوادگی اختلال به وجود بیاورد.

برخی بیماری ها مثل ایدز ، جنون ، سادیسم ، افسردگی حاد ، وسواس و برخی از اَشکال پرخاشگری ، چنان اختلالی در زندگی ایجاد می نمایند که ادامه زندگی مشترک مشکل می باشد. البته برخی از بیماری ها وجود دارند که باعث ایجاد حق فسخ برای زن می شوند ؛ که در آن موارد نیازی نیست به عسر و حرج استناد کرد.

 

وکلا برای اطلاعات بیشتر درباره شرایط طلاق به درخواست زن ، با وکلا و مشاورین حقوقی سودا اندیشان ستاره در ارتباط باشید.

 

  • استنکاف از پرداخت نفقه و عدم امکان اجبار زوج به پرداخت نفقه

مهمترین مصداق قانونی برای امکان طرح طلاق قضایی ، استنکاف شوهر از پرداخت نفقه و عدم امکان الزام او به دادن نفقه است. تقریبا نیمی از پرونده های طلاق ، به دلیل عدم پرداخت نفقه از سوی شوهر می باشد.

باید توجه داشت که نفقه بر عهده شوهر می باشد و داشتن شغل و درآمد برای زوجه نمی تواند باعث سقوط تکلیف مرد به پرداخت نفقه باشد. اما اگر زن از فقر شوهر و عدم توانایی وی برای پرداخت نفقه آگاه باشد و مرد نیز باعث فریب زن نشده باشد ، مشکل می توان به این بند استناد کرد.

  • عدم انجام تکالیف قانونی شوهر در قبال زوجه

این مورد را در کشور ما خیلی نمی توان مشاهده کرد. زیرا زنان کشور ما دارای حُجب و حیا هستند و در دادخواست ، عدم رعایت مسائل و نیازهای جنسی از طرف مرد را مطرح نمی کنند. در این مورد قاضی باید از الفاظ زوجه و عبارات کنایی او متوجه حقیقت امر بشود.

 

عسر و حرج

 

  • سوء معاشرت

این بند نیز ابهام دارد و معلوم نیست که چه رفتاری باعث سوء معاشرت می گردد و چگونه باید احراز شود. قاضی باید ملاک های شخصی و نوعی را در کنار هم ملاحظه و بررسی کند.

  • عقیم بودن زوج

ایجاد حس مادری برای زن ، از عمیق ترین کشش هایی است که در نهاد انسان وجود دارد. عدم ارضای این میل می تواند آسیب های جدی به خانواده وارد کند و برای همین منظور بارور نبودن زوج از مصادیق عسر و حرج دانسته شده است و طلاق به درخواست زن را هموار می سازد.

  • اختیار همسر دیگر توسط زوج

در کشور ما ، با وجود اینکه قانونگذار و شارع ، اختیار تعدد زوجات را به مرد داده است ، اما زنان این مسئله را بر نمی تابند. زنان اصل ارتباط داشتن با زنی دیگر را قبول ندارند ؛ چه برسد به تجدید فراش شوهر.

این مورد یکی از مصادیق عسر و حرج برای زنان دانسته شده که می توانند به وسیله آن وکالت در طلاق بگیرند.

 

 

ساده ترین روش طلاق بدون حضور زوج ساده ترین روش طلاق بدون حضور زوج

 

 

 

  • عدم امکان منع شوهر از اشتغال به امر منافی مصالح خانوادگی

مرد یا زن نمی توانند شغلی را برای خود انتخاب کنند که به حیثیت و آبروی یکدیگر و مصالح خانوادگی لطمه بزند. در این حالت هر کدام از زن و شوهر می توانند منع طرف دیگر را بخواهند. منع اشتغال مرد به شغل منافی مصالح خانوادگی ، فقط در حالتی ممکن است که به تشخیص دادگاه موجب اختلال در معیشت خانواده نباشد.

  • طلاق به واسطه شرط وکالت در ضمن عقد

یکی از اختصاصات مذهب اسلام ، امکان اجرای صیغه طلاق از طریق وکالت است. چنین وکالتی می تواند به خود زوجه داده شود یعنی زوجه از جانب زوج ، وکیل باشد که خود را مطلقه سازد. این وکالت هم در سند ازدواج می تواند اعمال شود و هم به صورت سندی جداگانه در دفتر اسناد رسمی. داشتن وکالت در طلاق برای زن ، کی از راههای مناسب طلاق غیابی است.

 

 

ایران سرافراز مجموعه سودا اندیشان ستاره ، امیدوار است تا آمار طلاق روز به روز در کشور کاهش پیدا کند و دادگاه ها از دعاوی طلاق خالی شوند.

 

 

 

پرسش و پاسخ پرسش های شما ؛ پاسخ های ما


پرسشآیا طلاق بدون حضور زوج نیز امکان پذیر است؟

بله. در این حالت دادگاه یک نفر را برای اجرای صیغه طلاق به نیابت از زوج ، به دفتر ازدواج و طلاق می فرستد.

پرسشمدت زمان طلاق به درخواست زن چقدر است؟

بستگی به تکمیل بودن مدارک ، همکاری زوج ، وجود شرایط عسر و حرج و زمان رسیدگی دارد.

پرسشمهمترین شرط از شرایط طلاق به درخواست زن چیست؟

هر کدام از شرایط طلاق به درخواست زن در جای خود مهم و معتبر محسوب می شود. اما اثبات عسر و حرج مهمترین شرط محسوب می شود.

مطالب اخیر

موضوعات

مشاوره سریع تلفنی

چت مشاوره

رمز عبورتان را فراموش کرده‌اید؟

ثبت کلمه عبور خود را فراموش کرده‌اید؟ لطفا شماره همراه یا آدرس ایمیل خودتان را وارد کنید. شما به زودی یک ایمیل یا اس ام اس برای ایجاد کلمه عبور جدید، دریافت خواهید کرد.

بازگشت به بخش ورود

کد دریافتی را وارد نمایید.

بازگشت به بخش ورود

تغییر کلمه عبور

تغییر کلمه عبور

حساب کاربری من

سفارشات

مشاهده سفارش

سبد خرید