شاید برای شما هم اتفاق افتاده باشد که خودرویتان حین تصادفات درگیر آسیب های جزئی یا کلی شده باشد. این آسیبها در طولانی مدت میتوانند خطرساز باشند.برخی از تصادفات باعث میشود که ما مجبور به تعویض قطعات شویم.این موضوع موجب میشود قیمت خودرو به میزان مشخصی کاهش یابد.به این کاهش قیمت، افت قیمت خودرو گفته میشود.
از طرفی، برخی از خساراتی که به خودرو وارد میشود،میتواند تا حدی تاثیرگذار باشد که برای خریدار جدید خودرو مشکلاتی را فراهم کند.بنابراین ترجیح بر این است که قیمت خوردوهای دچار آسیب کم شوند و آیندهی راننده مدنظر قرار گیرد. در این نوشتار نحوه محاسبه افت قیمت خودرو مورد بررسی قرار می گیرد.
برای مشاوره درباره نحوه محاسبه افت قیمت خودرو ، با مشاورین سودا اندیشان ستاره در ارتباط باشید.
دلایل افت قیمت خودرو چیست؟
شرایط افت قیمت خودرو یا به عبارتی دلایل آن شامل موارد زیر است:
- گذر زمان و افت مدل خودرو باعث افت قیمت آن خواهد شد.
- میزان کارکرد خودرو رابطه مستقیم با افت قیمت آن دارد، در واقع اگر خودروی شما 100 هزار کیلومتر در چند سال کار کرده باشد، با افت قیمت خودرویی که در 5 سال پانصد هزار کیلومتر کار کرده تفاوت بسیاری دارد.
- شدت تصادف خودرو ، یکی از مهمترین المانهای افت قیمت خودرو است.برای مثال: اگر خوردوی شما حین تصادف قطعات مهمی را از دست داده باشد: مثل موتور خودرو افت قیمت بسیار بیشتری را در مقایسه با آسیب به درب خودرو احساس خواهد کرد.
- آپشن های خودروهای لاکچری که قیمت بسیار گزافی دارند، در صورت آسیب دیدگی در تصادفات ، افت قیمت چندصدمیلیونی را به همراه ضرر مالی بیشتر متحمل میشوند.
افت قیمت خودرو در تصادف
همانطورکه در ابتدای مقاله به آن اشاره کردیم، برخی از تصادفات باعث افت قیمت خودرو میشوند. گاهی افت قیمت خودرو در تصادف بسیار کم است و گاهی شدت بیشتری دارد. به صورتی که اگر تعمیرات نیز صورت بگیرد، آسیبهای ناشی از تصادف باعث افت قیمت خودرو میشود.
در هنگام تصادف بخش های زیر اغلب در معرض آسیب دیدگی بیشتری هستند:
- درب ها
- کاپوت
- صندوق عقب
- سپرها
نحوه محاسبه افت قیمت خودرو
برای بررسی قوانین افت قیمت خودرو و محاسبه کردن آن نیاز به اقدامات کارشناسی خودرو است. علاوه براین، عوامل زیادی در افت قیمت خودرو دخیل است که در زیر به تمامی این موارد اشاره میکنیم:
- سال ساخت خوردو
- قیمت خودرو
- خودرو داخلی یا وارداتی
- سابقه خسارت
- بخش آسیب دیده
- میزان خسارت
- نیاز یا عدم نیاز به تعویض
- رنگ شدگی و…
اما نحوه محاسبه افت قیمت خودرو چگونه است و به چه عواملی بستگی دارد؟
به چه خودروهایی افت قیمت تعلق میگیرد؟
قبل از اینکه نرخ خودروها تا این میزان رشد صعودی داشته باشند،خودروها در شرایطی دچار افت قیمت میشدند: سال ساخت و محدودهی قیمت از عوامل تعیین کنندهی افت قیمت بود. اما امروزه با افزایش قیمت بی سابقهی خودروها دیگر خبری از عوامل تعیین کننده نیست و خودِ کارشناس باید به بررسی خسارت افت قیمت و خودروهایی که به این مشکل دچار میشوند، بپردازد.
افت قیمت خودرو به ازای هرسال
اولین قانون افت قیمت خودرو مربوط به طول عمر آن است. قطعا خودرویی که چند سال کار کردهاست و در جادههای زیادی رانده شده باشد، در مقابل خودروی صفر کیلومتر مقاومت کمتری داشته و خواه ناخواه دچار افت قیمت خواهد شد.
درست مثل گوشی تلفن همراه! سالها پیش گوشی نوکیا از بهترین برندهایی بود که در دست هرشخصی دیدهمیشد! از دست گوشیهایی که خراب شدن در مخیلهاش نیز نمیگنجید! اما امروز چه؟! چه ارزشی دارد؟ آیا قیمت آن به اندازهی سابق است؟ قطعا خیر! با به وجود آمدن گوشیهای جدید و آپشنهای جدید و همچنین نو بودن گوشیهای جدید، گوشی نوکیا ارزش قیمتی بالایی نخواهد داشت.همچنین اگر شما قصد خرید گوشی موبایل داشته باشید، دو راه پیش رو دارید:
- خرید گوشی دست دوم
- خرید گوشی نو
قطعا اگر قصد خرید گوشی نو داشته باشید باید پول بیشتری را برای آن بپردازید در صورتی که برای خرید گوشی دست دوم (به علت کارکرد آن) بهای کمتری را میپردازید.
این موضوع برای خودرو نیز صدق میکند. پراید مدل 87 قیمتی کمتر از پراید صفر کیلومتر دارد. پس شاهد افت قیمت پراید خواهیم بود. پس کارکرد خودرو یکی از عوامل مهم در پایین آمدن نرخ خوردو است.
تاثیر مدل ماشین و رنگ خودرو در افت قیمت خودرو
مدل خودرو و رنگ آن از عوامل تاثیرگذار در کاهش نرخ خودروها است.براساس آمار موجود و تحقیقهای صورت گرفته خودروهای زرد رنگ کمترین افت قیمت و خودروهایی که به رنگ طلایی،بنفش و قرمز بودند ، بیشترین افت قیمت را تجربه کردهاند.
افت قیمت ماشین و مسئول پرداخت آن
گاهی پیش میآید که مالک خودروی گران قیمت قصد داشته باشد خودروی خود را پس از تصادف به فروش برساند. در این صورت شاهد کاهش عجیب و غریب خودروی خود میشود. این جاست که میتواند علاوه بر دریافت خسارتی که به بدنه خودرویش وارد شده است ، درخواست پرداخت هزینهی افت قیمت را ارائه دهد.در این صورت تنها راه دریافت خسارت افت قیمت خودرو مراجعه به مرجع صالح و ثبت دادخواست است.
چگونه خسارت ناشی از افت قیمت را تعیین و دریافت کنیم؟
بیشتر تصادفاتی که اتفاق میافتد طرفین به توافق رسیده و خسارت کاهش قیمت را یا میبخشند یا دریافت میکنند.اما چنانچه طرفین به توافق نرسند؛ زیاندیده اعتراض به قیمت افت خودرو داشته باشد و میزان خسارت وارده کمتر از بیست میلیون تشخیص داده شود، در شورای حل اختلاف بررسی و تامین میگردد. اما اگر خسارت بیش از بیست میلیون تومان شود، در دادگاه رسیدگی خواهد شد. البته بهتر است که همیشه قبل از هر اقدامی از قانون جدید افت قیمت خودرو مطلع شوید.
مدارک لازم برای دریافت خسارت افت قیمت خودرو
برای شکایت افت قیمت خودرو به مدارک زیر نیاز دارید:
- کروکی تصادف
- گزارش پلیس
- مدارک شناسایی مالک و خودرو
مرجع ذی صلاح برای رسیدگی به خسارت کاهش نرخ ماشین در تصادف
پس از ثبت شکایت، قاضی شورا قرار کارشناسی را صادر کرده و بعد از پرداخت هزینه کارشناسی، کارشناس افت قیمت خودرو به بررسی پرداخته و میزان افت را محاسبه میکند. بعد از آن، مالک خودروی آسیب دیده ، دادخواست مطالبه خسارت میکند.
چگونه از افت قیمت خودرو جلوگیری کنیم؟
بهترین راه جلوگیری از این خسارت، رعایت قوانین راهنمایی و رانندگیست. اما افت نرخ خودرویی که براساس سال ساخت خودرو و کارکرد آن اتفاق میافتد قابل جلوگیری نخواهد بود.
تاثیر بیمه شخص ثالث در خسارت افت قیمت ماشین
چنانچه شما در سانحههای رانندگی گیر بیفتید و دچار مشکل شوید، در صورت داشتن بیمه شخص ثالث کمک بزرگی به شما خواهد شد. این بیمهنامه برای تمامی وسایل نقلیه اجباری بوده و نبود آن باعث تبعات جبران ناپذیر خواهد شد. با داشتن بیمه شخص ثالث، طی سوانح رانندگی، خسارات وارده به جان و مال شخص ثالث تا سقف تعهد تعیین شده پرداخت خواهد شد.
این بیمه میتواند تا حدی که خسارت خیلی زیادی وارد نشده باشد، شما را از ضررهای مالی نجات دهد.براساس قانون جدید شما می توانید تا سقف ۱۶ میلیون تومان در سال ۱۴۰۰ بدون ارائه کروکی به شرکت بیمه مقصر، خسارت دریافت کنید. اما اگر شما مقصر حادثه باشید می توانید از بیمه بدنه استفاده کنید.
آیا بیمه بدنه خسارت افت قیمت ماشین را می دهد؟
این سؤال وجود دارد که آیا بیمه بدنه افت قیمت می دهد؟ به عبارتی دیگر جبران میکند؟
پس از تصادف، کارشناس با بررسی خودرو میزان خسارت وارده را تعیین میکند.در واقع با این بررسی تعیین میشود که مقصر حادثه باید چه مقدار از افت قیمت را پرداخت نماید.برخی افراد به علاوهی دریافت خسارت از فرد مقصر، از شرکت بیمه نیز درخواست پرداخت خسارت کرده و از آنها نیز خسارت میگیرند. براساس قانون خسارت بدنی ومالی شخص ثالث به عهده بیمه بوده و افت قیمت نیز جزو پوشش های تکمیلی بیمه بدنه به حساب میاید. چنانچه این پوششها را در بیمهنامهی خود اضافه و قید کرده باشید. میتوانید از بیمه بدنه خسارت افت قیمت خودروی خود را دریافت نمایید.