طلاق آثار زیادی هم از نظر مالی و هم غیر مالی دارد و در این بین شاید گزافه نباشد که بگوییم مهمترین اثر طلاق ، جدایی فرزندان از پدر یا مادر می باشد. بعد از طلاق ، باید شرایط حضانت فرزندان و سرپرستی آنان توسط پدر یا مادر بررسی شود و حضانت فرزندان بر عهده یکی از آنان سپرده شود. به طور قطع و یقین نمی توان گفت که حضانت فرزند بعد از طلاق با چه کسی است ؛ زیرا باید ابتدا شرایط را بررسی کرد و سپس با توجه به جمیع مسائل حضانت را به یکی از والدین سپرد.
در این مقاله درباره حقوق و تکالیف ناشی از حضانت و شرایط حضانت ، مسائلی را مطرح خواهیم کرد و سپس بررسی می کنیم که حضانت فرزند بعد از طلاق با چه کسی خواهد بود.
حضانت چیست؟
حضانت در لغت به معنای پروردن است و در اصطلاح عبارت است از نگهداری مادی و معنوی طفل توسط کسانی که قانون مقرر داشته است. حِضانَت ، از واژگان حقوق خانواده است و بهطور خلاصه ، به معنای حق یا تکلیف در نگهداری و سرپرستی کودک است.
ماده ۱۱۶۸ قانون مدنی:
نگاهداری اطفال هم حق و هم تکلیف ابوین است.
در صورت فوت یکی از ابوین حضانت طفل با آنکه زنده است خواهد بود هر چند متوفی پدر طفل بوده و برای او قیم معین کرده باشد. این مطلب را قانون در ماده 1171 بیان داشته است و برای زمانی است که پدر و مادر با هم زندگی می کنند.
مشاوره حقوقی دعاوی خانوادگی
حضانت فرزند بعد از طلاق
برای حضانت فرزند بعد از طلاق ، دو حالت وجود خواهد داشت. در حالت اول مرد و زن بر سر حضانت فرزندان مشترک توافق می کنند. به عبارت دیگر یکی از والدین از حق حضانت خود می گذرد و حضانت را به شخص مقابل واگذار می کند. معمولاً زنان برای گرفتن طلاق ، از حق حضانت خود گذشت می کند تا مرد به طلاق راضی باشد. البته بسیاری از موارد هم به دلیل وابستگی بیشتر زن به فرزند ، چشم پوشی از حق حضانت امکان پذیر نیست.
حالت دوم ، تعیین تکلیف توسط دادگاه است. یعنی زن و مرد مراحل طلاق را طی می کنند و دادگاه با توجه به سن بلوغ و رشد ، حق حضانت را به یکی از والدین می دهد و دیگری حق ملاقات خواهد داشت.
برای حضانت و نگهداری طفلی که ابوین او جدا از یکدیگر زندگی می کنند ، مادر تا سن هفت سالگی اولویت دارد و پس از آن با پدر است.
سریع ترین روش طلاق
در صورتی که به علت طلاق یا به هر علت دیگر ابوین طفل در یک منزل سکونت نداشته باشند هر یک از ابوین که طفل تحت حضانت او نمیباشد حق ملاقات طفل خود را دارد تعیین زمان و مکان ملاقات و سایر جزئیات مربوطه به آن در صورت اختلاف بین ابوین با محکمه است.
بعد از رسیدن فرزندان به سن بلوغ ( دختران در نه سالگی و پسران در پانزده سالگی ) خود آنها انتخاب می کنند که با کدام یک از والدین زندگی کنند. با توجه به اوضاع جامعه حال حاضر ، تشخیص دختر نه ساله برای تعیین تکلیف زندگی مشکل و عجیب است. حتی پسر پانزده ساله نیز توانایی ادراک بالایی در جامعه کنونی نخواهد داشت.
در این مورد نمایندگان مجلس و حقوقدانان قوه قضائیه باید کمی در قوانین تغییرات ایجاد کنند. در کشور ما اکثر امور مالی از سن 18 سالگی بدون محدودیت می باشد و در رویه قضایی نیز همین سن ، برای تعیین رشد معین گشته است. پیشنهاد می شود سن 18 سالگی برای حضانت نیز تعیین گردد.
نمونه رای توافق بر حضانت فرزند مشترک بعد از طلاق
در خصوص دادخواست آقای م. ف. فرزند م. به طرفیت خانم ث. ح.ش. فرزند ع.م. با وکالت آقای م. ب. به خواسته تحویل فرزندان مشترک دادخواست خواهان بدین شرح است که به موجب سند رسمی ازدواج شماره 7862 با خانم ث. ح.ش. ازدواج نموده و در طول 6 سال زندگی مشترک صاحب دو فرزند یک دختر و یک پسر به نام های کیمیا و دانیال ف. شده ایم در هنگام طلاق طبق بند 4 آن حضانت فرزندان با پدر می باشد لیکن خوانده ( مادر ) حاضر نیست فرزندان مشترک را به اینجانب تحویل دهد در توضیح لوایح پیوستی بیان شده کیمیا 7 ساله می باشد و دانیال 5/ 2 دارد با توجه به مراتب مذکور و این که کیمیا بیش از 7 سال دارد در سنی به سر می برد که حضانت آن با پدر می باشد. لذا در خصوص ایشان دادگاه حکم به تحویل به پدر را صادر و اعلام می دارد و در خصوص فرزند دوم به نام دانیال ف. نظر به اینکه در سنی می باشد که نیاز به مراقبت مادر دارد و از طرفی نیز حضانت هم حق و هم تکلیف ایشان می باشد و از طرفی نیز به لحاظ ازدواج مجدد پدر و داشتن نامادری که طبعا" مشکلات روحی و روانی برای کودک خردسال دارد با رعایت مصلحت ایشان مستندا" به مواد 1168 ، 1169 و 1170 قانون مدنی و ماده 45 قانون حمایت خانواده موقتا" نگهداری آنرا به عهده مادر واگذار می کند. رأی صادر شده حضوری است ظرف 20 روز پس از ابلاغ قابل تجدیدنظر در دادگاه تجدیدنظر استان تهران می باشد.
طلاق از طرف زن چقدر طول می کشد؟
رای دادگاه تجدیدنظر
درخصوص تجدیدنظرخواهی خانم ث. ح.ش. با وکالت آقای م. ب. و آقای م. ف. به طرفیت همدیگر نسبت به دادنامه شماره 1681 مورخه 94/12/8 صادره از شعبه 262 دادگاه خانواده تهران که به موجب آن حکم به تحویل کیمیا به پدر صادر شده و دانیال موقتاً در اختیار مادر قرار گرفته است باتوجه به محتویات پرونده اعتراض خانم ث. نسبت به واگذاری حضانت دختر به نام کیمیا به پدر وارد نیست زیرا اولاً به سن هفت سال رسیده ثانیاً در حکم طلاق هم حضانت به پدر واگذار شده است لذا مستنداً به ماده 358 قانون آیین دادرسی مدنی ضمن ردّ تجدیدنظرخواهی رأی صادره را در این بخش عیناً تایید می نماید و اما در خصوص تجدیدنظرخواهی آقای م. ف. نسبت به بخشی از دادنامه که حضانت فرزند مشترک به نام دانیال به مادر واگذار شده اعتراض وارد است زیرا حسب توافق طرفین که بر اساس آن حکم طلاق صادر شده است حضانت فرزندان مشترک به پدر واگذار شده است لذا دادگاه مستنداً به ماده 358 قانون آیین دادرسی مدنی ضمن نقض دادنامه مذکور در این بخش حضانت فرزند مشترک به نام دانیال را به زوج آقای م. ف. واگذار می نماید. رأی صادره قطعی است.
پرسشهای شما ؛ پاسخ های ما
حضانت فرزند بعد از طلاق با چه کسی است؟
حضانت فرزند بعد از طلاق تا هفت سالگی با مادر و بعد از آن تا سن بلوغ با پدر است.
آیا برای حضانت می توان توافق نمود؟
بله - در ضمن طلاق یا قبل و بعد از آن می توان درباره حضانت فرزند ، توافق نمود.