بعد از اینکه شرکت به نحو صحیص در اداره ثبت شرکتها و موسسات تجاری و غیرتجاری ثبت شد و فعالیت خود را آغاز کرد، ممکن است نیاز به یکسری تغییرات احساس شود که گاها از حد احساس نیاز فراتر می رود و تبدیل به اجبار می گردد.
گاهی اعضای اصلی شرکت که در ابتدا با هم روابط خوبی داشتند و آینده مالی خوبی را کنار یکدیگر در ذهن ترسیم کرده بودند ، با هم اختلاف سلیقه های عمیقی را پیدا می کنند ، به حدی که بودن هر دو آنها در شرکت باعث ایجاد تنش فراوان و حتی از بین رفتن شخص حقوقی میشود و نیاز است تا یکی از آن دو شرکت را ترک گوید.
گاهی سرمایه اولیه شرکت از حد اجباری تعیین شده قانون نیز کمتر می شود و باید این کمبود سرمایه جبران شود و نیاز به افزایش سرمایه است.
مدیران شرکت شاید راه تجارت خود را در محل دیگری پیدا کنند و محل فعلی شرکت را جابجا کنند.
شاید دیگر نتوان شخص حقوقی ایجاد شده را نگاه داشت و شرکتی که با هزار امید و آرزو تاسیس شده است باید منحل گردد.
تمامی موارد بالا و مواردی دیگر که خواهیم گفت؛ نیازمند ثبت در اداره ثبت می باشد که با عنوان ثبت تغییرات شرکت شناخته میشود. برخی از تغییرات اجبار در ثبت دارند و برخی دیگر نیاز اجباری به ثبت ندارند.
تمامی تغییرات و تصمیمات شرکت ها در مجمع عمومی عادی یا مجمع عمومی فوق العاده و یا در جلسات هیات مدیره قابل انجام می باشد.
بیشتر بدانید : انواع شرکتها در ایران
انحلال شرکت
اگر شرکت برای یک مدت نامحدود تشکیل شود و یا مدت تعیین شده به اتمام نرسیده باشد شرکا میتوانند در این مورد با رضایت تصمیمگیری کنند. اما اگر زمان تمام شود و تمدید انجام نشود شرکت خودبه خود منحل میشود. انحلال با تغییر اساسنامه هم امکان پذیر است. به عبارت دیگر شرکا میتوانند مدت شرکت را در اساسنامه تغییر دهند و زمان آن را کوتاه کنند.
گاهی اوقات شرکا میتوانند از دادگاه برای انحلال شرکت درخواست کنند.
در چنین حالتی باید برای درخواست خود دلایل کافی داشته باشند و اگر دادگاه این دلایل را بپذیر احتمال صدور رای برای انحلال شرکت وجود خواهد داشت. برای مثال ممکن است مشخص شود که بخش عمدهای از فعالیت شرکت که هدف اصلی تشکیل آن بوده غیرقانونی است.
در مواردی نیز فوت یا حجر شرکاء و عدم توافق بازماندگان شریک با سایر شرکاء از موارد انحلال است.
همچنین قانونگذار در قانون تجارت مواردی را پیش بینی نموده است تا ذینفعان بتوانند انحلال شرکت را از دادگاه یا از ثبت شرکتها بخواهند.
در موارد زیر هر ذینفع میتواند انحلال شرکت را از دادگاه بخواهد:
۱ - در صورتی که تا یک سال پس از به ثبت رسیدن شرکت هیچ اقدامی جهت انجام موضوع آن صورت نگرفته باشد و نیز در صورتی کهفعالیتهای شرکت در مدت بیش از یک سال متوقف شده باشد.
۲ - در صورتی که مجمع عمومی سالانه برای رسیدگی به حسابهای هر یک از سالهای مالی تا ده ماه از تاریخی که اساسنامه معین کرده استتشکیل نشده باشد.
۳ - در صورتی که سمت تمام یا بعضی از اعضای هیات مدیره و هم چنین سمت مدیر عامل شرکت طی مدتی زاید بر شش ماه بلامتصدی ماندهباشد.
۴ - در مورد بندهای یک و دو ماده ۱۹۹ در صورتی که مجمع عمومی فوقالعاده صاحبان سهام جهت اعلام انحلال شرکت تشکیل نشود و یا رایبه انحلال شرکت ندهد.
تغییر نام
تغییر نام یکی از انواع تغییرات شرکت است. افرادی که تمایل دارند چنین اقدامی انجام دهند، باید در ابتدا جلسه ای با حضور اعضا تشکیل دهند و در این مورد صحبت کنند. در ادامه باید صورتجلسه ای تنظیم شود و به امضای افراد حاضر برسد. پس از اینکه صورتجلسه به امضای مجمع عمومی رسید، باید مدارک لازم به منظور تغییر نام شرکت به اداره ثبت شرکت ها ارائه شود.
تغییر موضوع فعالیت شرکت
فرادی که تمایل دارند تا حوزه فعالیتی شرکتشان را تغییر دهند و یا بخشی از آن را حذف کنند، باید پیش از هرچیزی مجمع عمومی تشکیل دهند تا اعضا در مورد این مسئله اظهار نظر کنند و در ادامه به یک نتیجه واحد برسند. در صورتی که اعضا با یکدیگر هم نظر باشند، باید صورتجلسه ای تنظیم شود که به امضای اعضای مجمع عمومی برسد و اگر به حد نصاب مجمع برسد ، باید به اراده ثبت اطلاع داده شود.
تغییر اقامتگاه شرکت
هیچ مجمع عمومی نمیتواند تابعیت شرکت را تغییر بدهد و یا هیچ اکثریتی نمیتواند بر تعهدات صاحبان سهام بیفزاید اما تغییر اقامتگاه ممکن است.
شرکتی که در تهران تاسیس شده است ، ممکن است با نظر مجمع عمومی به قزوین یا اصفهان یا ... منتقل شود و زیر نظر اداره ثبت آن محل قرار بگیرد. این تغییر نیز باید طی یک صورتجلسه تغییرات به ثبت برسد.
سودا اندیشان ستاره ، تغییرات شما را انجام می دهند...
تغییر در سرمایه
تغییر دادن سرمایه از مهمترین و حساس ترین انواع تغییرات در شرکت است که باید خیلی دقیق انجام گیرد تا باعث ورود ضرر به سهامداران شرکت و اشخاص ثالث طرف قرارداد با شرکت نشود. افزایش سرمایه از طریق بالا بردن مبلغ اسمی سهام موجود در صورتی که برای صاحبان سهام ایجاد تعهد کند ممکن نخواهد بود مگر آنکه کلیه صاحبان سهام با آن موافق باشند. مجمع عمومی فوقالعاده به پیشنهاد هیات مدیره پس از قرائت گزارش بازرس یا بازرسان شرکت در مورد افزایش سرمایه شرکت اتخاذ تصمیم میکند.
هیات مدیره در هر حال مکلف است در هر نوبت پس از عملی ساختن افزایش سرمایه حداکثر ظرف یک ماه مراتب را ضمن اصلاح اساسنامه در قسمت مربوط به مقدار سرمایه ثبت شده شرکت به مرجع ثبت شرکت ها اعلام کند تا پس از ثبت جهت اطلاع عموم آگهی شود.
مادام که سرمایه قبلی شرکت تماماً تادیه نشده است افزایش سرمایه شرکت تحت هیچ عنوانی مجاز نخواهد بود.
هرگاه افزایش سرمایه شرکت تا نه ماه از تاریخ تسلیم طرح اعلامیه پذیره نویسی مذکور در ماده ۱۷۴ به مرجع ثبت شرکت ها به ثبت نرسد به درخواست هر یک از پذیره نویسان سهام جدید مرجع ثبت شرکت که طرح اعلامیه پذیره نویسی به آن تسلیم شده است گواهینامه ای حاکی ازعدم ثبت افزایش سرمایه شرکت صادر و به بانکی که تعهد سهام و تادیه وجوه در آن به عمل آمده است ارسال میدارد تا اشخاصی که سهام جدید را پذیره نویسی کردهاند به بانک مراجعه و وجوه پرداختی خود را مسترد دارند. در این صورت هر گونه هزینه ای که برای افزایش سرمایه شرکت پرداخت یا تعهد شده باشد به عهده شرکت قرار میگیرد.