“ تعاریف از کار افتادگی در قانون تأمین اجتماعی “
1- تعريف از كار افتادگي كلي
طبق بند 13 ماده 2 قانون :
“ از كار افتادگی كلی عبارت است از كاهش قدرت كار بيمه شده به نحوي كه نتواند با اشتغال به كار سابق يا كار ديگري بيش از 1/3 از درآمد قبلی خود را بدست آورد . “
2 - تعريف از كار افتادگي جزيي
طبق بند 14 ماده 2 قانون :
“عبارت است از كاهش قدرت كار بيمه شده به نحوي كه با اشتغال بکار سابق يا كار ديگري فقط قسمتی از درآمد خود را بدست آورد. “
بدانید و آگاه باشید: بازنشستگی
3- تعريف غرامت مقطوع نقص عضو
طبق بند 17 ماده 2 قانون :
“غرامت مقطوع نقص عضو مبلغي است كه بطور يکجا براي جبران نقص عضو يا جبران تقليل درآمد بيمه شده به شخص او داده ميشود . “
حوادث ناشی از کار
حمايت هاي قانوني در برابر حوادث ناشي از كار عبارتند از :
- مستمري از كار افتادگی كلی ناشی از كار
- مستمري از كار افتادگی جزيی ناشی از كار
- غرامت مقطوع نقص عضو
در صورت وقوع حادثه ناشي از كار و تاييد آن توسط بازرس واحد اجرايی مربوطه، بدون در نظر گرفتن ميزان سابقه پرداخت حق بيمه، بيمه شده استحقاق دريافت مستمری و يا غرامت مقطوع نقص عضو را حسب مورد خواهد داشت .
*در تعيين مبلغ مستمری از كار افتادگی جزيی، ميزان مستمري از كار افتادگی كلي ملاك عمل ميباشد .
مبلغ مستمري جزيي = درصد از كار افتادگی جزيی × مستمري استحقاقي از كار افتادگی كلی
مبلغ غرامت نقص مقطوع = 36 × درصد از كار افتادگی ×مستمری استحقاقی از كار افتادگی كلی
ماده 66 قانون :
قانون گذار به منظور رعايت مقررات حفاظت فني و مقررات بهداشتي و احتياط لازم از طرف كارفرما يا نمايندگان وي جهت افزايش ايمني و جلوگيري از بروز حوادث ناشي از كار و بيماري حرفه اي ماده 66 قانون را به شرح ذيل پيش بيني نموده است :
" در صورتي كه ثابت شود وقوع حادثه مستقيما ناشي از عدم رعايت مقررات حفاظت فني و بروز بيماري ناشي از عدم مقررات بهداشتي و احتياط لازم از طرف كارفرما يا نمايندگان او بوده سازمان هزينه هاي مربوط به معالجه و غرامات و مستمري ها و غيره را پرداخته و طبق ماده 50 اين قانون از كارفرما مطالبه و وصول خواهد نمود.
تبصره 1: مقصر مي تواند با پرداخت معادل ده سال مستمري موضوع اين ماده به سازمان از اين بابت بري الذمه شود.
تبصره 2: هرگاه بيمه شده مشمول مقررات مربوط به بيمه شخص ثالث باشد درصورت وقوع حادثه سازمان و سازمان تامين خدمات درماني و يا شخصا كمک هاي مقرر در اين قانون را نسبت به بيمه شده انجام خواهند داد و شركت هاي بيمه موظف اند خسارت هاي وارده به سازمان ها را در حدود تعهدات خود نسبت به شخص ثالث بپردازند."
بنابراين در مواردی كه به استناد گزارش بازرسی كار، گزارشات كارشناسی بهداشت كار و آرای صادره از مراجع ذیصلاح ، گزارشات كارشناسان رسمي دادگستری و آراي قطعی مراجع قضايی كارفرما در بروز حادثه يا بيماري حرفه ای مقصر باشد سازمان تعهدات و حمايت های قانونی خود را به بيمه شدگان و افراد تحت تکفل آنها ارائه و مطابق با ضوابط و مقررات جاری خسارات وارده را از كارفرمای مقصر وصول مي نمايند.
حسب تبصره 1 ماده قانونی فوق الذكر در صورت درخواست كارفرما مبني بر پرداخت خسارات وارده به سازمان معادل ده سال مستمری كارفرما بري الذمه خواهد شد .
بخش سوم: حوادث غیر ناشی از کار و بیماری عادی
ماده 70 قانون :
بيمه شدگانی كه طبق نظر پزشک معالج غير قابل علاج تشخيص داده ميشوند پس از انجام خدمات توانبخشی و اعلام نتيجه يا اشتغال چنانچه طبق نظر كميسيونهاي پزشکي مذكور در ماده 91 اين قانون توانائي خود را كلا يا بعضا از دست داده باشند به ترتيب زير با آنها رفتار خواهد شد :
الف – هر گاه درجه كاهش قدرت كار بيمه شده 66% و بيشتر باشد از كار افتادگی كلی شناخته ميشود .
ب – چنانچه ميزان كاهش قدرت كار بيمه شده بين 33 تا 66% و به علت حادثه ناشي از كار باشد ازكار افتاده جزئي شناخته ميشود .
ج – اگر درجه كاهش قدرت بيمه شده بين 10 تا 33 % بوده و موجب آن حادثه ناشي از كار باشد استحقاق دريافت غرامت نقص مقطوع را خواهد داشت .
ماده 75 قانون :
بيمه شدهاي كه ظرف ده سال قبل از وقوع حادثه غير ناشي از كار، يا ابتلا به بيماري حداقل حق بيمه يکسال كار را كه متضمن حق بيمه نود روز كار ظرف يکسال قبل از وقوع حادثه يا بيماري منجر به از كار افتادگی باشد پرداخت نموده باشد در صورت از كار افتادگی كلی حق استفاده از مستمري از كار افتادگی كلی غير ناشي از كار را خواهد داشت .
در کنار شما هستیم <<<<<<>>>>>> سودا اندیشان ستاره
بخش چهارم : نحوه محاسبه و تعیین مستمری از کار افتادگی
مستمری از کار افتادگی کلی ناشی از کار:
وفق مفاد ماده 72 قانون تامين اجتماعي ميزان مستمري ماهانه از كار افتادگی كلي ناشي از كار عبارت است از يک سي ام مزد يا حقوق متوسط بيمه شده ضرب در سنوات پرداخت حق بيمه مشروط بر اينکه اين مبلغ از پنجاه درصد مزد يا حقوق متوسط ماهانه او كمتر و از صد درصد آن بيشتر نباشد.
در مورد بيمه شدگاني كه داراي همسر بوده يا فرزند يا پدر يا مادر تحت تکفل داشته باشند و مستمري استحقاقي آنها از شصت درصد مزد يا حقوق متوسط آنها كمتر باشد علاوه بر آن معادل ده درصد مستمري استحقاقي به عنوان كمک مشروط برآنکه جمع مستمري و كمک از (60% ) تجاوز نکند پرداخت خواهد شد.
تبصره دو ماده 72 قانون تامين اجتماعي
مزد يا حقوق متوسط ماهانه بيمه شده موضوع اين ماده عبارت است از جمع كل مزد يا حقوق او كه به ماخذ آن حق بيمه دريافت گرديده ظرف هفتصد و بيست روز قبل از وقوع حادثه ناشي از كار يا شروع بيماري حرفه اي كه منجر به از كار افتادگی شده است تقسيم بر روزهاي كار ضرب در سي.
بخش پنجم : مرجع تشخیص از کار افتادگی
طبق ماده 70 قانون تأمين اجتماعي ، مرجع تشخيص از كار افتادگی كميسيون هاي پزشکي مذكور در ماده 91 قانون ميباشند ، بدين معني كه پزشک معالج پس از انجام خدمات توان بخشي و درمان چنانچه بيمه شده را غير قابل علاج تشخيص دهد اين امر را گواهي مينمايد و سپس كميسيون هاي پزشکي بر اساس آن اعلام نظر و اقدام به صدور رأي مي نمايند .
كميسيون هاي پزشکي بدوي و تجديد نظر با حضور كليه اعضا تشکيل خواهد شد و آراء كميسيون های بدوي و تجديد نظر به اتفاق آراء معتبر خواهد بود .
آراء صادره از طرف كميسيون هاي پزشکي بدوي در صورتيکه از طرف بيمه شده ظرف مدت مقرر(يکماه از تاريخ ابلاغ) مورد اعتراض قرار نگيرد و آراء كميسيون هاي پزشکي تجديد نظر قطعي و لازم الاجراست