ساده ترین روش تایید و دریافت و نحوه انتقال چک صیادی توسط دارنده
چک های صیادی باید در سامانه صیاد ، از طرف صادرکننده ثبت گردد و همچنین از طرف دارنده نیز تایید گردد. حتی اگر دارنده بخواهد چک صیادی را در وجه شخص ثالث انتقال دهد ، باید در سامانه صیاد انتقال ثبت شود. هر کدام از این عملیات ها در بستر اینترنت انجام می شود و باید اطلاعات به درستی وارد شود تا از اتفاقات ناگوار جلوگیری شود. در این مقاله می خواهیم ساده ترین روش تایید دریافت و انتقال چک توسط دارنده چک صیادی را ، آموزش دهیم و مشکلات و راه حل آن را بیان می کنیم.
در گذشته نیز چک در بین مردم وجود داشته و تاثیر بسزایی در روابط تجاری افراد و معاملات آنها گذاشته است. این برگه یا سند که به اصطلاح قانون تجارت یکی از اسناد تجاری شناخته می شود، همواره معایب و مزایایی داشته است. البته تعریفی که می تواند چک را برای ما مشخص کند ماده 310 قانون تجارت است، که بیان میدارد: چک نوشته ای است که به موجب آن صادر کننده وجوهی را که نزد محال علیه دارد کلاً یا بعضاً به دیگری مسترد یا واگذار می نماید. این تعریف مبین سه عامل مهم برای وجود چک می باشد یا این سه عامل باعث می شود تا چک بوجود بیاید.
*صادرکننده
*محالٌ علیه (بانک)
*دیگری، که همان گیرنده است که صادر کننده در وجه یا به حواله کرد او چک صادر میکند.
برای اطلاع از ساده ترین روش تایید دریافت و انتقال چک توسط دارنده ، با متخصصین سودا اندیشان ستاره در ارتباط باشید.
چک که یکی از اسناد تجاری می باشد همواره در گذر زمان دچار تحول و دگر گونی بوده و قوانین مربوط به خود را دارد و این قانون مربوط به چک، قانون صدور چک می باشد که در سال 1397 دچار تغییر شده و موادی به آن الحاق و موادی هم اصلاح شد. در نتیجه ی این تغییر و دگرگونی ورود چک به حیطه ی جدید خود شد که امروزه به آن چک صیاد می گوییم. صیاد سامانه یکپارچه ی بانک مرکزی است که متقاضیان برای دریافت چک نسل جدید یا همان صیاد باید در آن سامانه اعتبار سنجی شوند و سپس بتوانند دسته چک دریافت کنند.
این سامانه صیاد برای عموم افراد ، هم صادر کنندگان چک و هم دریافت کنندگان قابل دسترسی است تا بتوانند اقدامات خود را بر روی چک انجام دهند. مهمترین و اولین اقدامی که بر روی چک انجام می شود، ثبت چک صیاد توسط صادر کننده در سامانه صیاد می باشد و به نوعی به آن اعتبار می بخشد. و تا زمانی که این اقدام صورت نگرفته چک بی اعتبار یا فاقد ارزش است. راه های مختلفی برای ثبت چک صیاد توسط صادر کننده وجود دارد. و ما در این مقاله فقط به تایید و دریافت چک صیاد و نحوه ی انتقال آن توسط دارنده می پردازیم.
گیرنده یا دارنده چک صیادی کیست؟
گیرنده یا دارنده چک کسی است که صادر کننده چک صیاد نام و مشخصات او را در سامانه صیاد ثبت نموده است. و هر شخصی که ادعا مالکیت برگه چک را دارد باید نامش در سامانه صیاد به ثبت رسیده باشد و به صرف داشتن برگه چک دارنده نیست. در گذشته چک هایی که صادر می شد توسط دارنده در موعد مقرر به بانک ارجاع داده می شد تا بتواند وجه حاصل را دریافت کند. و همینطور اگر شخص خودش نمی توانست مراجعه کند شخص دیگری چک را به بانک برده و این کار را انجام می داد. اما امروزه بانک ها کسی را مالک یا دارنده می دانند که نام او توسط صادر کننده در سامانه صیاد به ثبت رسیده باشد و او هم چک صیادی خود را از روش های مختلف تایید و دریافت نموده باشد. تازه بودن چک صیاد و عدم آشنایی عموم با آن نارضایتی هایی را به وجود آورده ولی این نارضایتی ها مانع از مزایای آن نخواهد شد. دارنده یا گیرنده ی چک هم میتواند چک صیاد را تایید و دریافت کند و هم می تواند آن را رد کند.
تایید و دریافت چک
گفتیم مهمترین اقدام از طرف صادر کننده است که اول با ثبت چک در سامانه ی صیاد به آن اعتبار می بخشد. در سامانه هنگام ثبت چک فیلد یا جاهای مشخصی وجود دارد تا شخص بتواند اطلاعات مربوط را وارد نماید. ارقام اطلاعاتی چک که روی برگه نوشته شده است باید همانی باشد که در سامانه ثبت می شود و الا با مشکل مواجه خواهد شد. زمانی که چک به درستی در سامانه توسط صادر کننده ثبت گردید، دریافت کننده اقدام بعدی را برای تایید و دریافت انجام میدهد و زمانی که برای اینکار از روش های مختلف اقدام نمود باید ، اطلاعات چک را در سامانه مطابقت دهد و اگر درست بود با زدن گزینه ی تایید، چک را دریافت نماید.
رد چک
در مطلب فوق بیان نمودیم که اگر ارقام اطلاعاتی چک مطابق برگه بود شخص چک را تایید و دریافت می کند و از این بابت مشکلی نخواهد داشت. ولی اگر یکی از اطلاعات وارد شده توسط صادر کننده با برگه مغایر بود دارنده باید چک را بعد از وارد کردن اطلاعات چک رد نماید. چون زمانی که صادر کننده چک را مغایر با اطلاعات مندرج در برگه در سامانه صیاد ثبت نمود دیگر ویرایش نسبت به اطلاعات چک وجود نخواهد داشت و تنها راه جبران این مشکل رد چک توسط دارنده می باشد.
روش های تایید و در یافت چک
گیرنده برای اینکه بتواند چک خود را در موعد مقرر به بانک برده و وجه آن را دریافت کند باید از طریق اینترنت بانک، اپلیکیشن یا دستگاه خود پرداز (عابر بانک) اقلام ثبت شده توسط صادر کننده را تایید و دریافت نماید. و تا زمانی که دارنده این کار را انجام نداده هر چند موعد چک هم رسیده باشد نمی تواند آن را وصول کند. ما برای این کار ساده ترین روش ها را در ذیل معرفی می کنیم تا دارندگان بتوانند به راحتی با مشکلات چک صیادی که در مرحله ی تایید و دریافت هست کنار بیایند.
1- تایید و دریافت از طریق اینترنت بانک
چک های صادر شده میتواند برای هر بانکی باشد مثلا؛بانک سپه،بانک ملی،بانک صادرات و... . امروزه بانکداری اینترنتی مرسوم بوده و بیشتر افراد برای جلوگیری از اتلاف وقت و هزینه از روش های الکترونیکی عملیات بانکی خود را انجام می دهند.و برای هر شخصی یک حساب کاربری با رمزتعیین شده که با استفاده از آن میتوانند فعالیتهای بانکی خود را در بیشتر موارد غیر حضوری انجام دهند.تایید و دریافت چک نیز یکی از گزینه های مشخصی است که به این فعالیت ها اضافه شده است و شخص صادر کننده و دریافت کننده با استفاده از قسمتهای مشخص خود اقدامات خود را برای ثبت و یا تایید و دریافت چک انجام میدهند.پس دارندگان چک صیادی برای تایید و دریافت چک میتوانند از این طریق اقدام کرده و چک را تایید و دریافت کنند.
2- تایید و دریافت از طریق اپلیکیشن
یکی دیگر از راه هایی که برای تایید و دریافت چک توسط دارنده وجود دارد استفاده از اپلیکیشنهای موجود در بازار میباشد و افراد بسته به نوع گوشی های هوشمند خود میتوانند از آنها برای تایید و دریافت چک خود اقدام نمایند.اما بعضی از افراد بخاطر سلیقه ی های خود گوشی هایی با سیستم عامل متفاوت دارند یعنی افرادی هستند که از گوشی ایفون استفاده میکنند و همین امر باعث میشود تا از نرم افزار های موجود نتوانند استفاده لازم راببرند. اما بعضی از اپلیکیشن ها این مشکل را برای افراد حل نموده و دارای نسخه ی وب میباشند، تا این افراد بتوانند با دریافت از نسخه ی وب استفاده لازم را از اپلیکیشن های موجود ببرند.مانند اپلیکیشن تاپ .برای استفاده از اپلیکیشن نیز روشهای مختلفی وجود دارد.تا شخص بتواند از ای طریق چک خود را به راحتی تایید ودریافت کند.وجود موارد زیر برای استفاده از اپلیکیشن برای تایید و دریافت چک توسط دارنده لازم است:
الف.یک خط تلفن به اسم خود شخص تا بتواند وارد برنامه شود.
ب.داشتن رمز پویا برای احراز هویت کارت بانکی در سامانه ی شاپرک.
بعد از نصب اپلیکیشن شماره همراه مربوط به خود را در ابتدا وارد نمایید و کدی برایشما ارسال میگردد بعد از وارد نمودن کد وارد برنامه میشوید.به قسمت سامانه چک صیاد رفته و گزینه ی تایید و دریافت چک را زده مراحل را به راحتی انجام میدهید.
3- تایید و دریافت از طریق ای تی ام (عابر بانک)
در روش های بالا افراد باید به گوشی هوشمند و اینترنت دسترسی داشته باشند و این به خوبی پیداست که افرادی هستند که گوشی هوشمند ندارند ونمیتوانند برای تایید و دریافت چک خود از روش های فوق اقدام کنند.این روش میتواند به راحتی برای افرادی که دسترسی به اینترنت و گوشی را ندارند راحل کند.و فقط کافیست شخص دارنده کارت بانکی داشته باشد و این مهمترین بخش برای این روش است.مراحل تایید و دریافت چک از طریق ای تی ام به روش ذیل است:
در اولین مرحله.شخص برای تایید و دریافت چک از طریق ای تی ام،با در دست داشتن کارت بانکی باید به یکی از عابر بانکهای مرتبط با کارت خود رجوع کند.
در دومین مرحله،شخص با وارد کردن کارت در عابر بانک وبا زدن رمز اول احراز هویت میشود.
در سومین مرحله،گزینه ی تایید و دریافت چک را انتخاب کرده و شناسه ی صیاد 16 رقمی را وارد میکند.بعد از وارد کردن شناسه صیاد اطلاعات چک برای شخص نمایش داده شده و اگر اطلاعات صحیح بود با زدن گزینه ی تایید آن را دریافت میکند.
انتقال چک صیادی توسط دارنده
افراد بسته به نیاز های خود دست به معامله یا خرید و فروش می زنند و همه ی افراد قادر به دریافت دسته چک نمی باشند. یکی از مزیت های چک قابلیت انتقال آن به دیگری است و این موضوع در گذشته یا چک های عادی با پشت نویسی انجام می شد. ولی با طراحی سامانه صیاد و برای شناسایی دارندگان چک دیگر روش انتقال چک نیز تغییر یافته است. گفتیم که دارنده کسی است که مشخصات او در سامانه ی صیاد توسط صادر کننده ثبت شده باشد. برای اینکه شخص بتواند خود را دارنده ی چک معرفی کند باید با استفاده از روش های مختلف ، ارقام اطلاعاتی چک را تایید و دریافت کند. حال اینکه چه کسی می تواند چک را به دیگری انتقال دهد قابل بحث خواهد بود.
شخص که دارنده ی چک است و چک را تایید و دریافت نموده هم میتواند چک را به بانک برده و وصول نماید یا اینکه آن را به شخص دیگری انتقال دهد.و با این کار یعنی انتقال اطلاعات شخص انتقال گیرنده در سامانه صیاد ثبت خواهد شد.و اینکار توسط انتقال دهنده یا همان اخرین دارنده ی چک انجام میشود.و شخص انتقال گیرنده نیز به عنوان دارنده ی جدید برای وصول وجه چک باید آن را از طریقهای معرفی شده ی فوق تایید و دریافت نماید.برای انتقال لازم است که دارنده حتما قبل از انتقال، آن را تایید و دریافت نماید و تا زمانی که اینکار را انجام نداده است نمیتواند چک را به شخصی انتقال دهد.و چک در حالت انتظار برای تایید و دریافت قرار میگیرد.
نحوه ی انتقال چک صیادی
بعد از اینکه از راه های معرفی شده ی فوق برای تایید و دریافت چک اقدام کردید در قسمت سامانه صیاد گزینه ی انتقال چک برای شما وجود خواهد داشت که با زدن گزینه ی مربوط میتوانید چک صیادی خود را از این طریق به دیگری انتقال دهید.انتقال چک نیز مانند ثبت چک صادر شده و تایید و دریافت چک توسط گیرنده از طریق اینترنت بانک و اپلیکیشن و عابر بان امکان پذیر میباشد و شما به راحتی میتوانید از این طریق به سادگی چک صیادی که دارنده ی آن هستید را به دیگری انتقال دهید.
پرسش های شما ؛ پاسخ های ما
آیا میتوان بعد از ثبت چک از طرف صادر کننده استعلام ثبت آن را بگیریم؟
بله.. با ورود به سامانه بانک مرکزی و دریافت ارقام اطلاعاتی میتوان استعلام نمود.
آیا شخص حقوقی امکان تایید و دریافت چک را از طریق اپلیکیشن دارد؟
بله.. برای اشخاص حقوقی صاحبان حق امضا و دارای اختیار میتوانند چک های صیادی خودرا از طریق اپلیکشن تایید و دریافت نمایند.
آیا میتوان از طریق اینترنت بانک شخص دیگر چک های خود را تایید و دریافت نمود؟
خیر.. اینترنت بانک یک حساب شخصی برای افراد میباشد و دارای اطلاعات و مشخصات فردی است و تنها دارنده ی اصلی میتواند آن را از طریق اینترنت بانک خود دریافت کند.