مشاوره حقوقی دعاوی خانوادگی در فرهنگ کشور ایران
شاید برای جامعه ایرانی در نگاه اول ، دعاوی خانوادگی مسئله ای ساده باشد ؛ چرا که به دور از جامعه غربی و روابط خانوادگی آنان ، زنان و مردان ایران مشکلات خانوادگی را در درون خانواده حل می کردند و رفتن به دادگاه برای مطالبات خانوادگی ، امری زشت و ناپسند بود. دعاوی خانوادگی ، آن قدر در کشور کم بود که جایی در دغدغه قانون گذاری نداشت و قوانین مرتبط کمی وضع شده بود.
راهروهای دادگاه ها جای دعاوی ضرب و جرح ، سرقت و ایفای تعهد بود و دعاوی خانوادگی به دلیل عدم اطلاعات مردم ، تنها به طلاق ختم می شد. رفته رفته و با افزایش آگاهی مردم و افزایش چالش های خانوادگی ، دعاوی خانوادگی جای خود را در حقوق کشور پیدا کرد ؛ تا جایی که برخی وکلا به صورت تخصصی به این دعاوی رسیدگی می کنند. قانونگذار نیز با معطوف کردن توجه خود به دعاوی خانوادگی ، قانون حمایت خانواده را در سال 1391 تصویب کرد.
در این مقاله دعاوی خانوادگی و انواع آن ، مشاوره حقوقی دعاوی خانوادگی و مرجع رسیدگی کننده دعاوی خانوادگی را بیان می کنیم.
علت های ایجاد دعاوی خانوادگی
در مقدمه مقاله اشاره کردیم که عدم آگاهی مردم از حقوق و تکالیف زوجیت باعث شده بود تا دعاوی خانوادگی محصور به طلاق باشد و دیگر دعاوی خانوادگی کمتر محل بحث باشد. جامعه مردسالار ایران برای حفظ آبروی خود ، هر اتفاق و مشکل خانوادگی را در پیشگاه ریش سفیدان حل می کرد و رفتن به دادگاه برای احقاق حقوق زوجیت ، ننگ بود. اما تغییر در سبک زندگی مردم و غربی گرایی که البته به شکلی اشتباه در فرهنگ ما پیاده شد ، باعث بروز دعاوی خانوادگی زیادی گشته است. چشم و هم چشمی افزایش یافت و حسادت های افراد به هم حتی برادر و خواهرها ، باعث شد تا مردم برای روز به روز ترقی و کمال گرایی بیش از حد ، معطوف به مادیات شوند. توقعات زیاد زنان از مردان برای تامین مواردی که تا حد زیادی نابجا هستند و فقط جنبه نمایشی دارد و در کیفیت زندگی بی تاثیر است ، از موارد افزایش دعاوی حقوقی است.
افزایش رسانه هایی که هر کدام در پی کسب منافع خود ، تجزیه و تحلیل اشتباهی از وقایع و روزمرگی های مردم انجام می دهند و ناخواسته مردم را به سمت خواسته های نابجا سوق می دهند. مقایسه زندگی ایرانی با فرهنگ غربی که هر کدام تفاوت هایی عمیق در ریشه دارند ، دیگر مسئله افزایش دهنده دعاوی خانوادگی است.
به این دلایل ، باید طمع و زیاده خواهی برخی وکلا و مشاورین حقوقی را افزود ؛ که در پی افزایش دستمزد ، راهکارهایی غلط ارائه می دهند و هیچ تلاشی برای رفع مسالمت آمیز دعاوی خانوادگی ندارند.
ساده ترین روش طلاق بدون حضور مرد
انواع دعاوی خانوادگی
اگر بخواهیم دعاوی خانوادگی را شمارش کنیم ، بهتر است در ابتدا آنها را به دو نوع تقسیم کنیم. دسته اول دعاوی ای هستند که اثرات مالی دارند و حقوق مالی زوجیه شناخته می شود. دسته دوم دعاوی ای هستند که تاثیرات مالی ندارند و حقوق غیرمالی زوجین تلقی می شود.
دعاوی خانوادگی که جنبه مالی دارند:
دعاوی خانوادگی بدون تاثیرات مالی:
وکیل دعاوی خانوادگی
مشاوره حقوقی دعاوی خانوادگی بر عهده اشخاصی باید باشد که در ابتدا شناخت درستی از جامعه ایرانی داشته باشد. چرا که دانستن ارزش ها و معیارهای زندگی مشترک در جوامع مختلف ، تفاوت دارد. کسی که می خواهد مشاوره حقوقی دعاوی خانوادگی را انجام دهد ، باید قوانین و پیشینه به وجود آمدن آنها را در دعاوی خانوادگی بداند و آگاه باشد که چه قانونی برای چه زمان و چه حالتی قابل اعمال است. به طور مثال ؛ باور غلط در جامعه زنان در حال متارکه این است که می توانند اجرت المثل را در هر شرایطی درخواست کنند. این باور به این دلیل ایجاد شده است که در زمان مراجعه زنان به وکلا و مشاورین حقوقی ، به آنها گفته می شود که اجرت المثل یکی از حقوق مالی قطعی می باشد ، در حالیکه استحقاق اجرت المثل نیاز به احراز یکسری موارد دارد که مهم ترین آن عدم تبرع است.
گروه حقوقی سودا اندیشان ستاره با دارا بودن وکلای باتجربه و با دانش در زمینه دعاوی خانوادگی ، برای جلوگیری از دعاوی خانوادگی در وهله اول و پیشبرد اینگونه دعاوی در دادگاه ها در وهله بعدی ، آماده ارائه راهکارهای مناسب می باشد.
دادگاه رسیدگی کننده به دعاوی خانوادگی
سال ها قبل ، به دعاوی خانوادگی در تمام مراحل ، دادگاه عمومی رسیدگی می کرد و مرجعی تخصصی برای رسیدگی تخصصی به دعاوی خانوادگی وجود نداشت. اما در سال 1391 و با تصویب قانون حمایت خانواده ، به وجود آمدن مرجع اختصاصی برای رسیدگی به دعاوی خانوادگی در ماده یک این قانون پیش بینی گردید ؛ تا به طور درست و برای اولین بار ، دعاوی خانوادگی در مرجعی تخصصی رسیدگی گردد.
ماده 1 قانون حمایت خانواده مصوب 1391 : به منظور رسیدگی به امور و دعاوی خانوادگی ، قوه قضاییه موظف است ظرف سه سال از تاریخ تصویب این قانون در کلیه حوزه های قضایی شهرستان به تعداد کافی شعبه دادگاه خانواده تشکیل دهد. تشکیل این دادگاه در حوزه های قضایی بخش به تناسب امکانات به تشخیص رئیس قوه قضاییه موکول است.
تبصره۱ـ از زمان اجرای این قانون در حوزه قضایی شهرستان هایی که دادگاه خانواده تشکیل نشده است تا زمان تشکیل آن ، دادگاه عمومی حقوقی مستقر در آن حوزه با رعایت تشریفات مربوط و مقررات این قانون به امور و دعاوی خانوادگی رسیدگی می کند.
تبصره۲ـ در حوزه قضایی بخشهایی که دادگاه خانواده تشکیل نشده است، دادگاه مستقر در آن حوزه با رعایت تشریفات مربوط و مقررات این قانون به کلیه امور و دعاوی خانوادگی رسیدگی می کند، مگر دعاوی راجع به اصل نکاح و انحلال آن که در دادگاه خانواده نزدیکترین حوزه قضایی رسیدگی می شود.
البته ذکر این نکته خالی از لطف نیست که دعاوی مالی کمتر از دویست میلیون ریال ، در شورای حل اختلاف رسیدگی می گردد.
پرسش های شما ؛ پاسخ های ما
برای مشاوره دعاوی خانوادگی باید از دادگاه نامه بگیریم؟
خیر. موسسات و وکلا نیز این خدمت را ارائه می دهند. همچنین، مجموعه حقوقی سودا اندیشان ستاره با کادری مجرب آماده ارائه مشاوره حقوقی دعاوی خانوادگی می باشد.
مشاور حقوقی خوب را از کجا بشناسیم؟
باید با تحقیق از دوستان و اطرافیان و بررسی رزومه مشاور ، مشاور حقوقی با تجربه را انتخاب کنید.
آیا مشاور حقوقی می تواند نامه عدم امکان سازش بدهد؟
اگر دادگاه چنین درخواستی کرده باشد می تواند گواهی مذکور را صادر کند.