چگونه بفهمیم ممنوع الخروج هستیم؟
ممنوع الخروجی در روزهایی که خیلی از مردم به خاطر شرایط بد اقتصادی کشور سعی در مهاجرت دارند ، به مسئله مهمی تبدیل شده است. ممنوع الخروجی البته دلایل گوناگونی دارد. ممکن است شخصی به خاطر بدهی مالیاتی ممنوع الخروج شود. شخصی دیگر شاید به خاطر یک دعوای کیفری یا حتی حقوقی ممنوع الخروج شود. اشخاصی هم شاید به دلایل سیاسی ممنوع الخروج شده باشند. البته ممنوع الخروجی افراد مختلف تاثیرات متفاوتی دارد. برای مثال ، ممنوع الخروجی شخصی که مدام به سفر خارجه می رود و ممنوع الخروجی شخصی که تا کنون از کشور خارج نشده ، حساسیت مشابهی ایجاد نمی کند. ممنوع الخروجی شخصی که یک جلسه کاری مهم دارد و ممنوع الخروجی شخصی که برای مسافرت به خارج از کشور می رود ، یکسان نمی باشد.
بهتر است قبل از تهیه بلیط و مقدمات سفر ، ممنوع الخروجی خود را بررسی نمایید تا ناگهان به اصطلاح ، پای پرواز متوجه ممنوع الخروجی خویش نشوید. راههای گوناگونی برای استعلام ممنوع الخروجی وجود دارد و سامانه های زیادی حتی استعلام ممنوع الخروجی با کد ملی را در چند ثانیه انجام می دهند. در این مقاله آموزش می دهیم که چگونه بفهمیم ممنوع الخروج هستیم؟
چگونه بفهمیم ممنوع الخروج هستیم؟ ؛ با وکلا و مشاورین سودا اندیشان ستاره در ارتباط باشید.
ممنوع الخروجی
همانطور که گفته شد ، ممنوع الخروجی دلایل متفاوتی دارد. اما هر شخصی خودش بهتر می داند که احتمالاً برای چه چیزی ممنوع الخروج می شود. کسی که همسرش تقاضای مهریه دارد ، به دنبال استعلام ممنوع الخروجی در اداره مالیات نمی گردد. یا فردی که مجرد است اما در بازار فعالیت دارد ، در دادگاه خانواده به دنبال علت ممنوع الخروجی نیست. پس از اینکه شخص بنا به شرایط خودش احتمال ممنوع الخروجی را دانست ، باید از طریق مربوط به خودش استعلام ممنوع الخروجی را بگیرد.
بدانید و آگاه باشید: استعلام ممنوع الخروجی با کد ملی
مدت ممنوع الخروجی
دستور ممنوع الخروج شدن یک شخص توسط دادستان کل کشور صادر می شود. دادستان کل کشور پس از درخواست مرجع درخواست ، فرد را ممنوع الخروج می کند. مدت ممنوع الخروجی 6 ماه می باشد و اگر دستور جدیدی نباشد ، ممنوع الخروجی خود به خود مرتفع می شود. اما اگر در انتهای شش ماه ، دستوری برای ادامه ممنوع الخروجی بیاید ،ممنوع الخروجی ادامه می یابد.
علت های ممنوع الخروجی
همانطور که اشاره شد ، برای هر فردی به خاطر شرایط خودش ، دلیل ممنوع الخروجی خاصی وجود دارد و به همین دلیل مرجع صدور درخواست ممنوع الخروجی متفاوت خواهد بود. در ادامه به علت های ممنوع الخروجی و مراجع صدور درخواست ممنوع الخروجی می پردازیم.
ممنوع الخروجی از جمله قرارهای نظارت قضایی تکمیلکننده، قرار تامین یا مجازات تکمیلی است که مقام قضایی میتواند با استفاده از آن مانع خروج متهم از کشور شود.
- پرونده های کیفری : شخصی به خاطر در جریان بودن پرونده کیفری و صدور قرارهای تامین ، ممنوع الخروج می شود تا حکم اصلی صادر شود. حتی بعد از صدور حکم نیز تا اجرای آن شخص ممکن است بنا به صلاحدید دادگاه ، ممنوع الخروج باشد. یکی از رایج ترین انواع ممنوع الخروجی ها مربوط به همین موارد کیفری می شود. طبیعتاً شخصی که مجرم شناخته می شود ، برای جامعه ترسناک است و به همین علت باید سریع تر دستگیر شود. همین حساسیت باعث می شود تا مجرم را ممنوع الخروج کنند تا سریع تر بتوانند او را دستگیر کنند.ماده 188 قانون آیین دادرسی درباره ممنوع الخروجی متهم مقرر می دارد : " تا هنگامی که به متهم دسترسی حاصل نشده ، بازپرس میتواند با توجه به اهمیت و ادله وقوع جرم ، دستور منع خروج او را از کشور صادر کند . مدت اعتبار این دستور ، ششماه و قابل تمدید است . در صورت حضور متهم در بازپرسی و یا صدور قرار موقوفی ، ترک و یا منع تعقیب ، ممنوعیت خروج منتفی و مراتب بلافاصله به مراجع مربوط اطلاع داده میشود . درصورتی که مدت مندرج در دستور منع خروج منقضی شود این دستور خودبهخود منتفی است و مراجع مربوط نمی توانند مانع از خروج شوند " .
- پرونده های حقوقی : نمونه بارز ممنوع الخروجی در پرونده های حقوقی ، بدهکار بودن افراد می باشد. در این موارد علاوه بر انسداد احتمالی حساب ، ممنوع الخروجی هم محتمل است. یکی از پرونده های حقوقی که این روزها بسیار باعث ممنوع الخروجی اشخاص می باشد ، عدم پرداخت مهریه و درخواست زوجه برای ممنوع الخروجی شخص می باشد. البته باید توجه داشت که صدور حکم ممنوع الخروجی در پرونده های حقوقی نسبت به ممنوع الخروجی در پرونده های کیفری ، دشوارتر است.
- اجازه شوهر : همانگونه که زن برای خروج از کشور نیازمند اجازه شوهر خویش می باشد ؛ این احتمال وجود دارد که شوهر با لغو اجازه خویش باعث ممنوع الخروجی همسر خود بشود. البته این مسئله باید بازنگری شود ، چرا که در سالهای اخیر دردسرهای عجیب و زیادی برای بانوان سرزمین ایران ایجاد شده است. گاهی یک ورزشکار پر افتخار و گاهی یک هنرمند نامی ، به خاطر اختلافات کوچک با شوهر ، توسط وی ممنوع الخروج شده است و نتوانسته است که در عرصه بین المللی حاضر شود. اجازه همسر برای خروج زن ، یکبار برای همیشه کافی است و لازم نیست که هر بار اجازه خروج داده شود اما اگر مرد زن خود را ممنوع الخروج کرد ، باید دوباره اجازه دهد تا زن بتواند به خارج از مرزهای ایران برود.
- مالیات : حتما این مسئله را خیلی شنیده اید ، که فلان فوتبالیست به خاطر بدهی مالیاتی ممنوع الخروج شد. یا فلان مربی یا بازیگر به خاطر نپرداختن مالیات ، ممنوع الخروج شد. بحث بدهی مالیاتی از جمله موارد مهم است ، چرا که یکی از منابع درآمدی دولت محسوب می شود و قابل اغماض نیست. البته افراد با هر میزان بدهی مالیاتی ممنوع الخروج نمی شوند و باید بدهی به اندازه ای زیاد باشد که اداره مالیات درخواست ممنوع الخروجی شخص را بدهد (سقف بدهی مالیاتی که موجب ممنوع الخروج شدن افراد می شود در اشخاص حقیقی و حقوقی متفاوت است. این مبلغ برای اشخاص حقیقی عادی تا ۱۰ میلیون تومان، برای اشخاص حقیقی تولیدی تا ۲۰۰ میلیون تومان و برای اشخاص حقوقی تولیدی تا مقدار ۲۰ درصد از میزان سرمایه اصلی یا ۵۰۰ میلیون تومان است.). ممنوع الخروجی کسانی که بدهی مالیاتی دارند ، بسیار کارسازتر از انواع دیگر آن است ، چون معمولاً کسانی که ممنوع الخروج می شوند متمول هستند و بسیار به خارج از کشور مسافرت می کنند ؛ بنابراین سریع اقدام به پرداخت بدهی خود می کنند.
- اجرائیات ثبت : گاهی پیش می آید که یک نفر به دلیل داشتن چک از شخصی دیگر در دایره اجرائیات ثبت شکایت می کند و او را ممنوع الخروج می کند. عمده شکایاتی که باعث ممنوع الخروجی شخص می شود مربوط به دعاوی مهریه و چک می باشد.
چگونه بفهمیم ممنوع الخروج هستیم؟
در حال حاضر یکی از سوالات اساسی مردم این است که « چگونه بفهمیم ممنوع الخروج هستیم؟ »
در روش سنتی برای اینکه بفهمیم ممنوع الخروج هستیم ، باید به اداره گذرنامه مراجعه می کردیم. بعدها و با تاسیس پلیس 10+ ، این دفاتر اعلام ممنوع الخروجی را بر عهده داشتند.
خوشبختانه امروزه و با گسترش اینترنت و خدمات الکترونیکی ، چندین سایت به وجود آمده برای اینکه بفهمیم ممنوع الخروج هستیم یا خیر. کافی است تا یک گوشی هوشمند یا کامپیوتر و دسترسی به اینترنت داشته باشید تا در چند دقیقه مشاهده کنید که ممنوع الخروج هستید یا نه.
درخواست گواهی عدم سوء پیشینه اینترنتی
سامانه های استعلام ممنوع الخروجی
با توجه به دلایل مختلف ممنوع الخروجی ، چندین سامانه برای استعلام ممنوع الخروجی با کد ملی و یا اطلاعات هویتی ، وجود دارد.
1. درگاه ملی قوه قضائیه: اولین سامانه برای استعلام ممنوع الخروجی سایت درگاه ملی قوه قضائیه به نشانی eadl.ir می باشد. با ورود به این سایت , در بخش درگاه یکپارچه خدمات قضایی ، می توانید ممنوع الخروجی خود را استعلام بگیرید.
2. درگاه ملی خدمات الکترونیک سازمان مالیاتی: در این سایت شما می توانید ممنوع الخروجی مربوط به بدهی مالیاتی را مورد بررسی قرار دهید و استعلام ممنوع الخروجی بگیرید.
3. اپلیکیشن پلیس من: در این اپلیکیش شما می توانید خدمات مختلفی از جمله اطلاع از گذرنامه و سرقت خودرو را دریافت کنید. همچنین در قسمت گذرنامه می توانید استعلام ممنوع الخروجی را بگیرید.
4. یکی دیگر از سامانه های تعبیه شده برای استعلام ممنوع الخروجی ، سایت سازمان ثبت اسناد و املاک به نشانی my.ssaa.ir می باشد. این سایت برای استعلامات سازمان ثبت اسناد و املاک کشور تعبیه شده است و شما می توانید تمام اسناد و املاک خود را از سال 1392 در آن مشاهده کنید. یک بخش هم برای استعلام ممنوع الخروجی ثبتی فراهم آمده است. کافی است تا با وارد شدن به این سایت ، کد ملی و شماره همراه متعلق به خود و تاریخ تولد خودتان را وارد نمایید. در قسمت استعلام ممنوع الخروجی ، از وضعیت ممنوع الخروجی خود با خبر شوید.
پرسش های شما ؛ پاسخ های ما
آیا برای اینکه بفهمیم ممنوع الخروج هستیم ، باید مراجعه حضوری داشته باشیم؟
هم می توانید مراجعه حضوری داشته باشید و هم با گوشی موبایل در سامانه های گفته شده بروید و استعلام ممنوع الخروجی بگیرید.
از کجا بفهمیم علت ممنوع الخروجی چیست؟
هر شخصی بهتر از دیگران وضعیت خود را می دانید. اگر در دادگاه دعوایی دارید یا پرونده مالیاتی دارید و یا بدهی به شخصی دارید ، مسلماً علت ممنوع الخروجی مشخص است.
آیا ممنوع الخروجی باعث بازداشت شدن می شود؟
فقط با دستور ممنوع الخروجی کسی را بازداشت نمی کنند و بازداشت هر کس به غیر از دستور ممنوع الخروجی نیاز به دستور جداگانه دارد.
آیا مرد می تواند بدون دلیل همسرش را ممنوع الخروج کند؟
در کشور ما اجازه خروج زنان شوهردار ، به دست مرد است و او می تواند بدون دلیل مانع خروج زن از کشور بشود و دستور ممنوع الخروجی بگیرد.
گرفتن حکم ممنوع الخروجی خیلی زمان می برد؟
بستگی به فوریت کار دارد و اینکه مدارک تکمیل و حکم قضایی آماده باشد. معمولا ظرف یک هفته ، حکم ممنوع الخروجی صادر می شود.